home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Jelentős beruházások Magyarkanizsán
Tóth Tibor
2023.09.26.
LXXVIII. évf. 38. szám
Jelentős beruházások Magyarkanizsán

Aleksandar Martinović, az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium minisztere és dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője ma Magyarkanizsára látogatott. Az önkormányzat sikerrel végrehajtotta az azon projektumok keretében tervezett tevékenységeket, amelyek megvalósításához az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium járult hozzá.

Az első projektum realizálásában a minisztériumi részvétel értéke 5 millió dinár volt, és az önkormányzati saját eszközök felhasználásával együtt 409 méter hosszú aszfaltút épült, mely hozzájárul a stabil és biztonságos közlekedéshez a Fehér Ferenc utcában, egyúttal ösztönzőleg hat az abban a városrészben működő vállalkozások fejlődéséhez, üzleti tevékenységéhez.

Emellett a városháza épületében található Ügyfélfogadó Központ korszerűsítéséhez a minisztérium a teljes igényelt összeget, azaz 1,5 millió dinárt biztosított, ezzel is hozzájárulva az elavult tűzvédelmi és riasztórendszer, valamint az elektromos elosztószekrények cseréjéhez, ezenkívül pedig 8 számítógép, 8 monitor, 8 szünetmentes tápegység készülék, 2 szkenner, 1 laptop és 1 fénymásoló beszerzéséhez — mindezt a polgárok gyorsabb és jobb kiszolgálása érdekében.

A miniszter és küldöttsége elsőként az Ügyfélfogadó Központot tekintette meg, majd útjukat a Fehér Ferenc utcába folytatták, ahol Aleksandar Martinović a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy Szerbia északi részének a sorsát is a szívükön viselik, és az itteni községekbe is befektetnek.

— A Fehér Ferenc utca 409 méter hosszú szakaszának aszfaltozása nemcsak az itt élő polgárok és vállalkozások számára jelentős, hanem az autósiskola számára is, melynek gyakorlópályája ebben az utcában található. Bízom benne, hogy az elkövetkező időszakban is hasonló együttműködést valósítunk meg Magyarkanizsa Önkormányzatával. A község vezetői minden általunk kiválasztott dinárt okosan és rendeltetésszerűen használtak fel. Beszélgettünk a több mint 120 éves magyarkanizsai városháza tervezett felújításáról, mely épületnek történelmi-művészeti jelentősége van. Megvizsgáljuk, hogy erre a célra jövőre hogyan tudnánk eszközöket előteremteni — hangsúlyozta a miniszter.

Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője kiemelte, a parlamenti képviselőknek nemcsak az a feladatuk, hogy felszólaljanak a képviselőházban, hogy bizonyos kérdésekről beszéljenek, felhívják a közvélemény figyelmét ezekre a kérdésekre, és módosítási indítványokat nyújtsanak be, hanem az is a teendőik közé tartozik, hogy a magyarok által lakott önkormányzatok fejlesztési elképzeléseinek megvalósításért lobbizzanak.

— Emlékszünk még azokra az időkre nagyjából tíz évvel ezelőttig, amikor a köztársasági költségvetésből egyetlen dinár sem érkezett a községbe, de ugyanez elmondható Zentáról, Kishegyesről és más önkormányzatokról is. A miniszter nyitottságának köszönhetően most ezek az önkormányzatok is sikeresen pályáztak a minisztérium kiírásain. Februárban tárgyaltunk arról, hogy a mi önkormányzataink is járjanak sikerrel, lévén, hogy az itt élők is adófizető polgárok. Három héttel ezelőtt Zentán két sikeres projektumot adtunk át, ma itt Magyarkanizsán szintén kettőt, és hamarosan megyünk Kishegyesre is. Sokan azt mondják, ez a nép pénze, és nem kell dicsekedni vele. Nem dicsekszünk, de fontos elmondani, hogy Szerbia 174 önkormányzata közül 30 nyert ezen a pályázati kiíráson. Magyarkanizsa, Zenta és Kishegyes a nyertes önkormányzatok közé tartozik, ami elismerést érdemel. Mindig az önkormányzatok fogalmazzák meg fejlesztési elképzeléseiket, tehát az önkormányzatok vezetői határozzák meg azokat a projektumokat, amelyeknek a megvalósulásáért mi Belgrádban lobbizunk. Elhangzott a magyarkanizsai városháza tetőszerkezetének a felújítása. Amennyiben az önkormányzat úgy gondolja, akkor jövőre ebbe az irányba lobbizunk, ha más projektet szeretne megvalósítani, akkor annak ügyében járunk közbe — hallottuk Pásztor Bálinttól.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere háláját fejezte ki az önkormányzati miniszter látogatását illetően, és azért is, mert nem üres kézzel jött, hiszen az önkormányzat két projektummal nyert a minisztériumnál. Az ügyfélfogadó iroda korszerűsítésére 1,5 millió dinárt nyertek, melyből eszközfejlesztést és helyiségfelújítást valósítottak meg, aszfaltozásra pedig 5 millió dinár érkezett a minisztériumtól. Emellett az önkormányzat még 20 laptopot kapott, ami a munkát még hatékonnyabbá teszi. Fejsztámer a sikeres pályázatokért köszönetet mondott Pásztor Bálintnak, hiszen az ő közreműködésével és háttérmunkájával az önkormányzat sokkal gyümölcsözőbben tud pályázni.

— Fejlesztés szempontjából az önkormányzat továbbra is a mezőgazdasági és idegenforgalmi vonalon halad. A mezőgazdasági rész 90%-ban inkább a vállalkozókhoz és a mezőgazdászokhoz kötött, ezért általában az idegenforgalomhoz kapcsolódó projektekkel pályázunk. Szó volt fürdőfejlesztésekről, a parkok és az idegenforgalmi területek fejlesztéséről és a városháza felújításáról is, amit szintén idegenforgalmi köntösbe próbálunk becsomagolni, hiszen az épület felújítása hatalmas kiadást jelent, ami önerőből hosszú éveken keresztül nem tudna megvalósulni — mutatott rá a polgármester.

A látogatás a Tisacoop és Tisamed Kft.-ben zárult, ahol a miniszter és küldöttsége a mézfeldolgozó részleget és a laboratóriumot tekintette meg. Körmöci Zoltán, a vállalat igazgatója elmondta, az általuk készített méz megtalálható a Szerbiában jelen lévő kiskereskedelmi láncokban és Európa több országában is.

— Mintegy 1500 méhésszel dolgozunk nemcsak Vajdaság-, hanem Szerbia-szerte is. Éves szerződéseket igyekszünk kötni velük. Üres hordókkal támogatjuk őket, amibe pörgetéskor a méz kerül, valamint egyéb segédanyagokkal, sőt, akár pénzzel is segítjük őket az év folyamán. Termelési kapacitásunk mintegy évi 1000 tonna. Lehetőségeink vannak, úgyhogy a meglévő kapacitást szeretnénk maximálisan kihasználni, adott esetben egy-egy új csomagolósort is beállítani, amennyiben erre igény mutatkozik. Elsődleges célunk a belföldi és a külföldi piacon való további bővítés és a további partnerekkel való kapcsolat felvétele — nyilatkozta a Körmöci Zoltán.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..