home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Jelentős Donyec-medencei ukrán veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő
2022.06.09.
LXXVII. évf. 23. szám
Jelentős Donyec-medencei ukrán veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

A Donyec-medencei ukrán hadsereg-csoportosulás jelentős veszteségeket szenvedett el emberben, fegyverben és katonai felszerelésben — jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Szvjatohirszk „felszabadítása” során csak a harcok utolsó három napjában több mint 300 ukrán „nacionalista” esett el, valamint 6 harckocsi, 15 különböző típusú páncélozott harcjármű, 36 tüzérségi löveg és aknavető, 4 Grad rakétavető és több mint 20 gépjármű semmisült meg.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

A tábornok azt mondta, hogy nagy pontosságú légirakéták Harkiv közelében az elmúlt nap folyamán csapást mértek egy üzemre, melyben harckocsikat és páncélozott járműveket állítottak helyre. A rakéták emellett 2 vezetési pontot, 13 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 1 Uragan rakéta-sorozatvetőt, 4 fegyver-lőszer és 1 üzemanyagraktárt, a harcászati gépek pedig 63 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást semmisítettek meg, valamint az ukrán 14. gépesített dandár parancsnokságát.


Fotó: AP Photo/ Mstyslav Chernov

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 192 repülőgépet, 130 helikoptert, 1150 drónt, 335 légvédelmi rakétarendszert, 3459 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 489 rakéta-sorozatvetőt, 1822 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3488 különleges katonai járművet veszítettek.

Az ukrán fegyveres erők sikeresen tartják vissza az orosz hadsereg támadását a Luhanszk megyei Szeverodoneck városában, ahol továbbra is heves harcok dúlnak — állította helyzetjelentésében a kijevi vezérkar. A vezérkari jelentés szerint az orosz csapatok déli irányból igyekeztek Szeverodoneck felé nyomulni, az ukrán erők azonban mindkét kísérletet visszaverték.

Kijev reménykedik, hogy a következő, júniusi EU-csúcson az uniós tagállamok vezetői elfogadják Ukrajna uniós tagjelölti státuszát, a pozitív válasz nagyon fontos lenne — jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán törvényhozás elnöke szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. Az ukrán törvényhozás elnöke szerint a tagjelölti státusz elfogadása új lendületet adna Ukrajnának, annak megtagadása pedig Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kedvezne.

— Magyarország mindent megtesz azért, hogy Ukrajnában béke legyen, készek voltunk áldozatokat hozni, öt uniós szankciós csomagot támogattunk, a hatodikat azzal a feltétellel, hogy az Oroszországot sújtó olajembargó nem vonatkozik a vezetékes szállításra, mert az katasztrofális következményekkel járt volna Magyarország számára — jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője szerdán Strasbourgban, az MTI-nek adott sajtónyilatkozatában. A képviselő elmondta: a legutóbbi uniós csúcson Orbán Viktor miniszterelnöknek sikerült megvédenie a rezsicsökkentést, egyedüli vezetőként állt ki a magyar családok érdekeiért, és dolgozott az egység érdekében a közös megoldáson.


Fotó: MTI/ Soós Lajos

Integrációs központot nyitott Budapesten a Katolikus Karitász az Ukrajnából érkezett és hosszú távon Magyarországon maradó menekültek támogatására, beilleszkedésük megkönnyítésére. A Katolikus Karitász az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a segélyszervezet a hosszú távú segítségnyújtás érdekében komplex programot működtet, jelenleg 66 családot támogat.

A BRFK és a társszervek szerdán 52 menekültet fogadtak a fővárosban. Az ukrajnai háború elől 2022. június 8-án 52 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Összeállította: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Police.hu (BRFK és ORFK), Tanjug, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..