home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Jávor Pál nem tűrte az igazságtalanságot, de ez a karrierjébe került
MTVA
2021.05.31.
LXXVI. évf. 21. szám
Jávor Pál nem tűrte az igazságtalanságot, de ez a karrierjébe került

Az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban Sztankay Ádám színháztörténeti titkok nyomába ered. A sorozat szombaton 21.05-kor látható negyedik epizódjában a 30-40-es évek magyar filmjeinek első számú csillaga, Jávor Pál kerül a középpontba.

Született őstehetség, izgalmas, bohém személyiség húzódik Jávor Pál tragikus sorsa mögött. A harmincas évek férfiideálja eredetileg újságírónak készült, mert minden helyzetben az igazságot kereste - végül azonban a színészetben találta meg önmagát. Pályája során több mint hetven filmben szerepelt, melyeket Európa-szerte, sőt még Egyiptomban is vetítettek a filmszínházak.

Állandó partnere volt a kor ünnepelt színésznője, Karády Katalin, akivel sokan összeboronálták, ő azonban egy a gyermekeit egyedül nevelő anyát, Landesmann Olgát vette feleségül, akivel élete végig szerelemben élt. A sikerei nyomán hamar reflektorfénybe került, amit ki is használt. Nem tűrte az igazságtalanságot, többször szót is emelt ellene, ám ez a karrierjébe, majd az egészségébe került.

„Jávor kiállt a zsidó honfitársaiért háború alatt, de megbüntették érte, elhurcolták egy koncentrációs táborba. Bár megmenekült a fogságból és világsztársággal kecsegtették, nem sikerült számára az áttörő visszatérés. Amerikában próbált szerencsét, de mivel nem volt tökéletes az angolja, nem járt sikerrel” – fogalmazott a Promenád ajánlójában a műsorvezető, Sztankay Ádám.

Jávor Pál kalandos életútjáról szombaton este az M5 műsorán a közmédia nézői többet is megtudhatnak.

A színháztörténeti műsor Sztankay Ádám nagysikerű Origo-blogsorozatán alapul. A Promenád epizódjaiból a nézők megismerhetik a XX. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett művészsorsokat – azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában úttörő szerepet vállaltak.

Promenád – minden szombaton 21.05-től az M5 csatorna műsorán!

Promenád aktuális adásai 60 napig korlátlanul újranézhetők a Médiaklikk.hu weboldalon.

A mellékelt fotón Jávor Pál (eredeti neve: Jermann Pál Gusztáv, Arad, 1902. január 31. – Budapest, 1959. augusztus 14.) színművész látható. Az 1945 előtti magyar filmek (Hyppolit, a lakáj, Egy tál lencse, Halálos tavasz, stb.) sztárja, a nők bálványa. A felvétel készítésének pontos dátuma és helye ismeretlen, az 1940-es években készült. MTI Fotó/Magyar Fotó: Várkonyi László

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..