home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Játszva tanulni a szelektív hulladékgyűjtésről
Tóth Tibor
2021.10.12.
LXXVI. évf. 40. szám
Játszva tanulni a szelektív hulladékgyűjtésről

A hajdújárási Lurkóházban tárolót helyeztek el, mely hozzájárul a hulladékká vált alumínium italosdobozok gyűjtéséhez, újrahasznosításához, és beváltáskor csekély bevételt is hoz az intézmény számára.

A tároló elhelyezésekor az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület munkatársai műhelymunkát szerveztek, mely során a gyerekek többet tudhattak meg a szelektív hulladékgyűjtésről és a környezettudatos életmódról. A tároló elkészítését a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége támogatta.

Az Ökobecse Polgári Egyesület immár tizenegy éve folytat újrahasznosítási programot, mely során a gyerekek játszva, szórakozva sajátítják el a környezettudatos életmódot. Az egyesület munkatársai hulladékból játékokat készítenek, melyek nagy sikert aratnak a kisebbek és a nagyobbak körében egyaránt.

— A gyerekeknek azt is elmondjuk, mennyi idő szükséges például egy műanyag zacskó lebomlásához, de a játékok által könnyebben tudatosul bennük, miért fontos a hulladék különválogatása és újrahasznosítása. Különféle újrahasznosított anyagokból készített játékokat mutatunk be, melyeket természetesen ki is próbálhatnak. Levágtuk a vödör korongját, és ezt a gyerekek műanyag flakonokra dobálják, a régi farmeranyagokból készített labdákat különböző nagyságú vödrökbe kell beledobni, ruhaanyagból készített labdával műanyag flakonokat döntenek fel, és egy medencéből hulladékot halásznak ki, melyet a megfelelő hulladéktárolóba helyeznek. A szabadtéri játékok mellett kreatív foglalkozást is tartunk, mely során a toalettpapír gurigájából állatformájú ceruzatartókat készítenek — mondta Kis Zoltán, az Ökobecse Polgári Egyesület elnöke.

A Lurkóházban évek óta szelektíven gyűjtik a hulladékot, főleg a flakonokat és a kupakokat, melyeket megfelelő mennyiség esetén elszállítanak, és az ebből befolyt pénzt a gyerekek ellátására, illetve a ház szükségleteire fordítják.

— A most kihelyezett tárolóban főleg fém italosdobozokat tárolunk. A hajdújárási-királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskolával együttműködve már több éve bekapcsolódunk a Föld napja alkalmából szervezett megmozdulásokba, a hulladékgyűjtési akciókba, melyeken a gyerekek külön gyűjtik a papírt, a fémet, az üveget, a műanyagot. Emellett sokat segítenek a műanyag flakonok taposásában is — mondta Kádár Erzsébet, a hajdújárási Lurkóház házfelelőse.

A foglalkozás során a gyerekek nagy örömmel próbálták ki az újrahasznosított anyagokból készített játékokat, és játszva tettek szert újabbnál újabb ismeretekre.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..