home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Játszani jó! De biztonságos is?
Fehér Márta
2018.04.20.
LXXIII. évf. 15. szám
Játszani jó! De biztonságos is?

Öt éven belül teljesen átalakítják a szerbiai játszótereket  — Kiránduló belgrádi gyerekek az amszterdami vörös lámpás negyedben — Szürkéből fehéret?

Öt éven belül teljesen átalakítják a szerbiai játszótereket  

Az utak közelében levő játszótereket elkerítik, az allergia miatt csak bizonyos növényeket szabad majd a közelükbe ültetni, és esésbiztos burkolat kerül a földre — hogy csak néhányat említsünk a legfontosabb változások közül. Nem elég játszóteret építeni, annak karbantartásáról, biztonságáról is gondoskodni kell, illetve vállalni a felelősséget, ha valamilyen baleset történik — ezt is tartalmazza a biztonságos gyermekjátszóterekről szóló új szabályzat, melynek végleges változatán a gazdasági minisztérium még dolgozik, és mely várhatóan májusban készül el. Szigorú előírásoknak kell megfelelniük a jövőben az új játszótereknek — ígérik az illetékesek. A már létezők átalakítására 2—5 éves átmeneti időszakot irányoznak elő. A szabályzat azt is pontosan meghatározza majd, hol és hogyan épülhetnek játszóterek. Egyebek között arról is szigorúan rendelkezik, milyen mélyre kell ásni a hinta biztonságos felállításához. A jövőben szigorúan ellenőrzik a játszóterek állapotát, ez valószínűleg a minisztérium hatáskörébe kerül, szabálytalanságok esetén pedig a tulajdonost (rendszerint az önkormányzatot) terheli a felelősség. Ha vállalat vagy intézmény épített valahová játszóteret, szerződést kell kötnie a megfelelő céggel, mely a karbantartásról gondoskodik. (Blic)

 

Kiránduló belgrádi gyerekek az amszterdami vörös lámpás negyedben

Az oktatási miniszter is vizsgálja a fővárosi Karađorđe Általános Iskola nyolcadikos diákjainak amszterdami kirándulását, miután az aggódó szülők arról számoltak be, hogy a gyerekek a vörös lámpás negyedben prostituáltak között sétáltak az osztálykiránduláson. Némelyek arra panaszkodnak, túl sok szabadidejük marad a gyerekeknek a holland fővárosban, ezért félő, hogy kipróbálják az ott legálisan kapható marihuánát. Ha bebizonyosodik az iskola felelőssége, az illetékesek felelni fognak, előtte azonban minden tényt alaposan meg kell vizsgálni: azt is, hogy ki és milyen feltételekkel szervezte a kirándulást — hangoztatta Mladen Šarčević. A miniszter hozzátette, tudomása szerint nem az iskola kezdeményezte az utazást, hanem az egyik tanár a szülőkkel egyetértésben. A diákok többnapos kirándulásra utaztak Amszterdamba, Bécs és München érintésével. Ebből a célból a tanárnő szabadságot vett ki, a gyerekek pedig a szülők engedélyével tölthették a tavaszi szünetet külföldön. A kirándulás ellen azok a szülők törtek ki, akik nem engedték el gyermeküket, mert úgy vélik, Amszterdam nem megfelelő úti cél egy nyolcadikosnak. (Večernje novosti)

 

Szürkéből fehéret? 

Az állam úgy döntött, véget vet annak, hogy bizonyos személyek illegálisan adják ki lakásukat turistáknak, azaz úgy jutnak bevételhez, hogy nem adóznak. Az elmúlt tíz évben Szerbia 8 milliárd eurót költött a turizmus fejlesztésére, most pedig egyesek úgy fölözik le a hasznot, hogy az államkasszának semmi sem jut — panaszkodnak az illetékesek. A legtöbb illegális magánszállás Belgrádban található. Hogy mennyire zűrzavaros állapotok uralkodnak ezen a téren, azt jól mutatja, hogy az államnak még becslése sincs arról, hány egy napra szóló lakás (stan na dan) „működik” az országban. Az idegenforgalmi minisztérium úgy döntött, kifehéríti a szürkegazdaságnak ezt a részét. Az illetékesek azt tervezik, hogy a reformok keretében alacsony adót szabnak ki ezekre a szállásadókra, akiknek az önkormányzatnál kell nyilvántartásba venniük magukat, majd pedig kapnak egy kódot, mellyel az e-közigazgatás rendszerének segítségével jelenthetik be vendégeiket. Ezzel egyidejűleg szigorú ellenőrzést is ígérnek. Nemcsak a felügyelők járják majd a terepet, hanem a hivatásos házmestereket is bevetik. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..