home 2023. június 08., Medárd napja
Játékosan
Dudás Viktor
2020.01.01.
LXXV. évf. 1. szám
Játékosan

A videojátékokkal rendszeresen vagy időszakosan foglalkozók száma egyre csak növekedik.

Az egykor ápolatlan, túlsúlyos, pattanásos fogyasztói kör — ez volt az általánosan kialakított kép — kiszélesedett, hiszen a ’90-es évek tizenéves fiataljai ma már többségükben kötelességtudó, családfenntartó felnőttek. Hazánkban a 2000-es évek elején csak a tehetősebb réteg engedhette meg magának, hogy számítógépet vásároljon, mely túlnyomórészt oktatási céllal került a háztartásba, de a család fiataljai ezen élhették át első háromdimenziós videojáték-élményüket, nem is szólva a piacokon vásárolt sárga kazettás konzolokról, melyek már korábban is taroltak.

A nyugati országokban a helyzet természetesen teljesen más volt, s a nagy videojáték-gyártók újabbnál újabb konzoljaikkal végigkövethették a fokozatosan hűséges fogyasztókká nevelt fiatalok felcseperedését. Termékskálájuk tematikailag szélesedett, hogy egy nagyobb rétegnek értékesíthessék portékájukat, hozzáteszem: sikeresen. A videojáték korábban a fiúk kiváltsága volt — legalábbis annak tűnt —, de ma már nem nem- és korfüggő. Az immár több mint 120 milliárd dollárt érő gazdasági ágazathoz azonban nem csak ők járultak hozzá, hanem mi is.

Az egykoron egy meghatározott összegért vásárolt, teljes tartalmú videojátékok kora sajnos leáldozóban van. Vegyük példának az okostelefonos alkalmazásainkat, melyekhez oly sokszor „ingyenesen” jutunk hozzá. A freemium elnevezés ezek miatt alakult ki, hiszen a szórakoztató program sokszor átugorhatatlan reklámokkal van teletűzdelve, emellett megvásárolható szintekkel, ruházattal, fegyverekkel, különleges képességekkel stb. is. Az ehhez hasonló játékok eleinte nagymértékben jutalmaznak, majd fokozatosan megvonják az újoncoktól a nekik járó privilégiumokat, és a reklámok, időkorlátok is átugorhatatlanná válnak. A kezdeti dopamindömping megvonása frusztráltsággal tölti el a felhasználót, ami három véglethez vezethet: vagy törli az alkalmazást, vagy megtekinti a reklámokat és kivárja az időkorlátokat, vagy pedig bankkártyájának igénybevételével kivásárolja magát a helyzetből, és tovább játszik.

Mondanom sem kell, hogy a három opció közül kettőből a játékfejlesztő profitál.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..