home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Játékos múltba nézés
Szerda Zsófi
2021.01.30.
LXXVI. évf. 4. szám
Játékos múltba nézés

Labda, üveggolyó, azaz klikker, Rubik-kocka, legó, alvóbaba, illatosított papírok, kisvonat, jojó. Régen ezek bújtak meg a gyermekszobák sarkában, s érdekes módon közülük jó néhány manapság is reneszánszát éli. Azóta sok minden változott. Például most az iskola után nem az utcára rohannak a gyerekek játszani, hanem a számítógép vagy a tv elé… Ezúttal a mobiltelefon-mentes időkbe invitálunk játszani mindenkit, aki gyereknek érzi magát. És hogy akkor volt jobb, vagy most, azt mindenki döntse el maga. Öt kultikus játékot hoztunk el a mai játszódélutánra.

Öltöztethető papírbaba

Az öltöztethető babák kis papírfigurák voltak vastagabb kartonpapírra nyomtatva, melyekre kivágható ruhák formájában változatos papíröltözékeket adhattunk. Számtalan kollekció volt elérhető, ezeket aztán minden kislány kedve szerint variálhatta. Ahhoz, hogy felöltöztethessük a babát, először ki kellett vágni a ruhákat, gondosan ügyelve a kis papírfülekre, hiszen ezek segítségével lehetett rögzíteni őket. A kézügyességet is fejlesztette, s egy pillanat alatt divattervezőkké válhattunk. Ünneplő-, hétköznapi, sportos, báli vagy éppen kirándulós, mindenféle öltözet megtalálható volt.

 

Moncsicsi

Kevés olyan gyerekszoba volt a ’80-as évek végétől, ahol nem ült legalább egy moncsicsi a polcon. A moncsicsi egy majmot formáló játék, melyet 1974. január 25-én mutatott be a japán Kóicsi Szekigucsi, s szinte azonnal óriási népszerűségre tett szert. Ausztráliába, Nyugat-Európába és az Amerikai Egyesült Államokba is exportálták a terméket. Kóicsi Szekigucsi elmondása szerint az volt a célja, hogy szeretetre, tiszteletre inspirálja a fiatalokat és a felnőtteket egyaránt. 1976-ban a nagy népszerűségi hullám után egy olyan speciális moncsicsibolt nyílt Japánban, ahol a rajongók kiegészítőket vehettek kedvencüknek. A babát kezdetben az akkor még kicsi Szekigucsi játékgyár forgalmazta, mely ma már az egyik legnagyobb. A játék nevét több országban megváltoztatták: Angliában Chicaboo, Olaszországban Mon Cicci, Franciaországban Kiki, Dániában Bølle, Spanyolországban Virkiki lett. A moncsicsi kezdetben körülbelül 18 cm magas volt, és létezett belőle fiú-, illetve lányváltozat is. A babák előbb kék szeműek voltak, de 1985-től barna szeműekre változtatták őket. Ezenkívül bizonyos használati képességek területén is jelentek meg újdonságok, mint az ujjszopás. A moncsicsibaba — némileg áttervezett formában — jelenleg is kapható több országban.

 

Tamagoccsi

A tamagoccsi sokkal később jelent meg, viszont óriási népszerűségre tett szert. Akkoriban talán nem is volt annál nagyobb tragédia egy gyermek számára, ha éhen halt a tamagoccsija. A játék egy műanyag tojás volt, monokróm képernyővel és három gombbal, valamint egy rejtett gomb is megbújt rajta az újratöltéshez. A kulcstartóként is funkcionáló elektronikus házi kedvenc 76 milliós eladott példányszámot tudhat magáénak. A tamagoccsi igyekezett mindent kihozni, amit egy háziállat elektronikus megfelelőjéből csak lehet. Etetni, tanítani, ápolni kellett, és ha a szükség úgy hozta, az alomcsere sem maradhatott el. Ha elhanyagolták az „állatot”, akkor az hajlamos volt a betegségre, végső esetben pedig el is pusztult. A neveletlen példányok képesek voltak az éjszaka közepén felkelteni a gazdit, mert maguk alá piszkítottak, vagy csak rossz kedvük volt. Az elektronikus házi kedvenc ötletét egy tv-reklám adta, melyben egy kisfiú magával szerette volna vinni a teknősét egy kirándulásra, de az anyukája elmagyarázta neki, hogy nem szerencsés kézben tartva kivinni az utcára. Akihiro Yokoi fejéből ekkor pattant ki az isteni szikra: a virtuális háziállat ötlete. A tamagoccsi számtalan formában felbukkant: kutya, macska, pokémon, illetve bármi, ami cuki és eladható. A digitális állatka feladata egyébként az volt, hogy megtanítsa a gyerekeknek a felelősségvállalást, ám nagyjából fél év alatt kiment a divatból.

 

Gazdálkodj okosan!

Már az 1940-es években forgalomba került Magyarországon az amerikai Monopoly társasjáték adaptációja, a Capitaly, ezt azonban „imperialista” szemlélete miatt 1952-ben betiltották, s egy hasonló megjelenésű, de teljesen eltérő koncepciójú táblajátékra, a Teljesítsd a tervet! címűre cserélték. Ennek célja az életszínvonal növelése volt a játékosra bízott szocialista gazdaságban, de különösebb gazdálkodást nem igényelt. A Gazdálkodj okosan! 1966-ban készült el. A tervezés és a kivitelezés feladatát a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Minerva osztálya kapta meg. Jelentős eltérés a Monopolytól, hogy amíg ott azzal tehetünk szert előnyre, hogy a többi játékost hátrányba hozzuk, a Gazdálkodj okosan!-ban a résztvevők haladása nincs hatással egymásra, a siker szinte kizárólag a szerencsétől függ, a játékban csekély szerep jut a stratégiának. A pénz megszerzése sem jár erőfeszítéssel, mivel körönként fix összeg jár, a betétek után pedig csak szerencsés esetben vehető fel kamat. A megszerzett pénzre és vagyontárgyakra egyetlen veszélyként a ház leégése leselkedik, de ez egy olcsó biztosítással orvosolható, s a többi kiadás is kis összegű. A játéknak a szórakoztatás mellett a nevelő funkciója emelendő ki (pl.: „Zárd el a csapot!”, „Ne szemetelj!”, „Ne dohányozz!”, valamint a testedzés, a könyvtárba járás stb. népszerűsítése). A játéknak néhány kevésbé életszerű eleme is van, például a bérelt berendezési tárgyak és a biztosítások díját nem rendszeresen, csak egy alkalommal kell kifizetni. A táblajáték tehát a nevére rácáfolva nem igazán tanít meg a gazdálkodásra. Az egymást követő kiadásai némileg módosultak, de az alapelvet ez nem érintette. Már az első évben több tízezer példányban kelt el, a rendszerváltásig pedig ez a szám elérte az 1 milliót. Ma is gyártják és forgalmazzák, korszerűsített, illetve reprint kiadásban egyaránt.

 

Tetris

Talán a legelső olyan elektromos játék, amely igazi függőséget tudott kialakítani. Pofonegyszerű szabályai voltak, szülő és gyerek egyaránt rákattant. Zenéjét mindenki ismeri, de azt már kevesebben tudják, hogy ez a Korobejnyiki című orosz népdalon alapul, melyet Tanaka Hirokazu dolgozott át, illetve tett világhírűvé. A Tetris egy ügyességi és logikai videojáték, melynek első változatát az orosz Alekszej Leonyidovics Pazsitnov tervezte meg és készítette el az Elektronika 60 nevű számítógépre. A játék végül 1984. június 6-án jelent meg a Szovjetunióban. Neve a görög tetra szó és Pazsitnov kedvenc sportja, a tenisz összevonásából ered. Bár számos változatban megjelent a ’80-as évek számítógépeire, legnagyobb sikereit mégis az 1989-ben kiadott Game Boy-verzió hozta meg. Az Electronic Gaming Monthly magazin a 100. számában az első helyre rangsorolta a Minden idők 100 legjobb videojátéka című listáján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..