home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Járvány után bombariadók
Tóth Lívia
2022.06.09.
LXXVII. évf. 23. szám
Járvány után bombariadók

Amikor április végén, éppen a hosszúra nyúlt május 1-jei ünnepek előtt megérkezett a hír, hogy bombariadó volt 23 belgrádi szakközépiskolában és gimnáziumban, még tréfálkoztunk is rajta. Úgy gondoltuk, a tanulók még egy nappal meg akarják hosszabbítani a vakációt.

Igaz, hogy az elmúlt két évben járványhelyzet volt, és online oktatás, de egy pluszszabadnap sohasem árt — főleg egy kis diákcsínnyel körítve, melyről később jókat lehet sztorizni a haverokkal. Sajnos, hamarosan rá kellett jönnünk, szó sincs ilyesmiről, mert ez csak az első lépés volt. A kezdete egy folyamatnak, mely már több mint egy hónapja tart, és egyre durvábbá válik.

A módszer nem változott. Az iskolák körlevelet kapnak arról, hogy robbanószerkezet van az épületben, a bent lévőket evakuálják, jönnek a szakemberek, és szerencsére csakhamar kiderül, hogy hamis riasztás, vaklárma volt. Ha gyorsan sikerül elvégezni az ellenőrzést, az utcán várakozók visszatérhetnek a tantermekbe, de ha hazaküldték őket, az elmaradt órákat később pótolniuk kell. De amíg kezdetben csak néhány e-mail-címre érkezett a riadalmat keltő bejelentés, később már előfordult, hogy egy nap 200 iskolát kellett kiüríteni. Mivel ennyi objektumnak az átvizsgálása hatalmas és időigényes feladat, sok helyen a tanórákat online tartották meg.

Igen, a módszer azóta is ugyanaz, de már nem csak a fővárosról beszélhetünk, hiszen számos szerbiai, majd vajdasági oktatási intézmény is kapott bombafenyegetést. Sőt, az iskolákon kívül kórházak, bevásárlóközpontok, vasútállomások, éttermek, turisztikai létesítmények, sportközpontok, de a múlt hét vége felé például a Zentai Alapfokú Bíróság is. Emellett az elkövetők listáján volt a Nikola Tesla Repülőtér, a belgrádi vasútállomás, a fővárosi állatkert és tropicarium, az újvidéki Vajdasági Klinikai Központ stb.

Vajdaságban Óbecse község területén 7 általános iskola kapta meg az ominózus e-mailt (5 a városban, 1-1 Péterrévén és Bácsföldváron), de nem maradtak ki az újvidéki, szabadkai, temerini, szenttamási és rumai iskolák sem. A legtöbb eset az újvidéki iskolaigazgatási területen fordult elő, mely a dél-bácskai és a szerémségi körzetet öleli fel. A levél általában Bosszú címmel érkezik, és a feladó arról ír — szerb nyelven —, hogy utálja az emberi társadalmat, és minél több „emberi részecskét” kíván megsemmisíteni.

Az iskolák és az oktatási minisztérium számára is nagy gondot okoz a kialakult állapot kezelése. Az elsődleges cél, hogy a tanévet biztonságban és rendes oktatást kapva fejezhessék be a gyerekek — emelte ki Branko Ružić oktatási miniszter, és hozzátette, mindent megtesznek, hogy ezt a már-már vészhelyzetet semlegesíteni tudják.


Fotók: Tanjug

Különleges hadviselés folyik, állítják a szakemberek, eddig azonban világszinten nem volt ilyesmire példa, hogy valaki az iskolákat, bevásárlóközpontokat támadja tömegesen, szisztematikusan, heteken át. Ana Brnabić szerb miniszterelnök szerint így akarnak külföldről nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. Szerinte biztosan külföldiek állnak a bejelentések mögött, amit azzal indokolt, hogy a belgrádi tropicarium létezéséről sok helyi sem tud.

Közben a nyomozás intenzíven folyik a bombatámadással fenyegető e-mailek ügyében, de mivel összehangolt és jól szervezett akcióról van szó, a felderítéshez hosszabb időre és nemzetközi együttműködésre van szükség. A szerb rendőrség már több e-mail-címet azonosított, melyek többsége a Gmail szolgáltatón volt regisztrálva, a küldés helyszínei pedig Lengyelország, Gambia, Irán, Nigéria, Ukrajna, Oroszország, Szlovénia. A nyomozásban Szerbia Belügyminisztériuma szorosan együttműködik az Europollal és az Interpollal, több ország, köztük Svédország, Litvánia, Svájc, Oroszország és Magyarország rendőrségével, valamint a Google-lal is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..