home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Januári beszédtémák
Tóth Lívia
2013.01.23.
LXVIII. évf. 4. szám
Januári beszédtémák

Ha lélekben nem is készültünk rá, vagy csak igyekeztünk figyelmen kívül hagyni, azért tudtuk, az új év új árakat is hoz. Az illetékesek idejében bejelentették, a tűzijáték és a pezsgőmámor után mintegy 10-12 százalékkal megdrágul a földgáz és az áram. A gáz esetében az új tarifa február elsején lép életbe, de a villanyáraménak is a második hónapra várhatjuk az árkorrekcióját.

Ezzel szinte egyidejűleg az energiaügyi minisztériumból azt is közölték: javaslatot tettek a kormánynak a rászoruló családok villany- és gázszámláinak a csökkentésére. Pontosabban bizonyos mennyiségű energiahordozó ingyenes szolgáltatására. A legszegényebbeknek, akik az úgynevezett védett fogyasztók kategóriájába tartoznak majd, havonta 120-250 kilowattóra áramért, illetve 40-75 köbméter gázért nem kell fizetniük. Az áramkedvezményt egész évre, a gáz iránti kedvezményt viszont csak a fűtési idényre lehet igényelni. A minisztériumban már azt is meghatározták, mekkora jövedelem esetében folyamodhatnak segítségért az egy-, a kettő-három, a négy-öt, a hat- vagy az annál is többtagú családok. Feltehetőleg mintegy 400 ezer háztartás térítheti majd kedvezményes elszámolással az elhasznált földgázt és villanyáramot, illetve némelyeket valószínűleg teljesen felment az állam a fizetés alól. Az utóbbi csoportba valószínűleg azok tartozhatnak, akik a napi egyszeri étkezésükről sem képesek maguk gondoskodni.
Tudomásunk van arról, hogy számos településen működik a népkonyha, Zentán például már több mint húsz éve. A Tisza-parti városban, ahol mintegy háromezer munkanélkülit tartanak számon, de még legalább 1500-2000-en vannak azok, akik nem szerepelnek a nyilvántartásban, naponta ötszáz személyre főznek. Mivel jómagam is itt élek, ezeket az adatokat ismerem, de bizonyára máshol sem rózsásabb a helyzet.
Napjaink másik beszédtémája az Egyesült Arab Emirségek trónörökösének látogatása, illetve a sejk földvásárlási szándéka. Vagy inkább a szerb kormány készsége, hogy termőföldeket adjon el neki. A tartományi ombudsman szerint ez a mezőgazdasági földterületekről, valamint az elkobzott vagyon visszaszármaztatásáról szóló törvénnyel egyaránt ellentétben áll. Míg a vajdasági kormány követeli Szerbia kormányától, bocsássa rendelkezésére az Al Dahra társasággal kötött előszerződés eredeti szövegét, a Belgrádból érkezett közlemény azt állítja, nem árusítják ki külföldieknek az itteni termőföldet, hanem csak a tönkrement állami mezőgazdasági kombinátok vagyonának a 80 százalékán kívánnak túladni. 
A föld szó a magyar nyelv számtalan szóösszetételében ismert. Önmagában a Naprendszer egyik bolygóját jelzi, de használjuk anyaföldként, szülőföldként, termőföldként is. Maradjunk az anyaföldnél, hiszen ez a kapcsolat azt jelzi, hogy a föld az anyánkhoz hasonlóan ölel, ringat, táplál bennünket. Az anyaföld szüli meg az életet, és hozzá tér meg minden élő, amikor pályája bevégeztetett. A földanya motívuma és tisztelete sok nép mítoszából ismert, hiszen „porból lettünk és porrá leszünk”. Szép gesztus, amikor a földműves az ivóvizéből egy kortyot a földre önt, mielőtt a szomját oltaná. Talán nem is tudja, miért teszi, de ezt látta az őseitől is. A föld, a birtok mindig szent volt, a családok foggal-körömmel ragaszkodtak hozzá, a biztonságot látták benne. Akkor is, ha kevés volt. Parlagon soha nem maradhatott, mert az szégyennek számított.
„Nem mindenre a természet, az anyaföld tanít-e minket? A földnek szíve van. Aki ráborul s fülét odaszorítja közös tápláló anyánk barna testéhez, rejtélyes dobogást hall alant, mintha egy óriási kalapács tompa ütései volnának, száz mérföldnyire mélyen belsejében; a szíve dobogása az.” (Mikszáth Kálmán)
Sokan felvetik, mi lesz, ha a „családi ékszerünk”-et, a legnagyobb kincsünket is eladjuk, ha már a föld, az anyaföld sem lesz a miénk? Persze az is jó lenne, ha a csődeljárás alatt lévő, rosszul magánosított mezőgazdasági kombinátok, amelyek egykor sok embernek, családnak biztosítottak munkát, megélhetést, ismét virulnának. Habár az is kérdés, hogyan történhetett meg, kinek az érdeke volt, hogy a mezőgazdaságból élő Vajdaságban ezek a vállalatok tönkremenjenek, vagyonukat elkótyavetyéljék…
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..