home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Januárban kezdődik a Zentai Gimnázium épületének felújítása
Tóth Lívia
2017.12.16.
LXXII. évf. 50. szám
Januárban kezdődik a Zentai Gimnázium épületének felújítása

A Zentai Gimnázium 2016-ban ünnepelte fennállásának 140. évfordulóját, az épület pedig, amelyben három középiskola működik, már több mint száz éves.

Az objektumon az elmúlt évtizedek során kisebb javításokat végeztek ugyan, de mára szükségessé vált a teljes felújítása. Ez egyben azt is jelenti, hogy a második félévet a Zentai Gimnázium 17, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola 13, az Egészségügyi Középiskola 12 tagozata – mintegy ezer diák és 200 tanár – más épületekben kezdi meg.

A szerb kormány jelentős összeget, közel 170 millió dinárt hagyott jóvá a Zentai Gimnázium épületének a felújítására, a magyar kormány viszont több mint 40 millió dinárt az épület bővítésére. Az utóbbi munkálatok egyébként már megkezdődtek és várhatóan februárban be is fejeződnek.


Mladen Šarčević szerbiai oktatási miniszter, Ceglédi Rudolf polgármester, Győri István alpolgármester és Ujházi Éva, a gimnázium igazgatója (Máriás Endre felvétele)

Ennek apropóján Mladen Šarčević, szerbiai oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter zentai látogatása során megtekintette a Zentai Gimnázium, valamint a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Kihelyezett Tagozatának és Tömörkény István Kihelyezett Tagozatának épületét is.

A miniszter úr elégedetten állapította meg, hogy a Tisza parti város oktatási intézményeiben minőségi munka folyik, amit az elért eredmények bizonyítanak. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy javítsanak a munkakörülményeken is. Mivel a 2018-as év első hónapjában kezdődő teljes rekonstrukciót szeptemberig, vagyis a következő tanév kezdetéig szeretnék befejezni, szükségessé vált az iskola kiürítése, hogy az építkezési- és átalakítási munkálatok akadály nélkül folyhassanak.

Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője hangsúlyozta, ezt a tanítási félévet december 22-én zökkenőmentesen befejezik, a téli szünidőben a tanári kar hathatós segítségével megtörténik a költözködés, a következő félévet pedig már az új helyen kezdik a diákok.

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere elmondta, a gimnázium épületének a felújítására a kivitelezővel már megkötötték a szerződést. Mivel az objektumban a munkálatok ideje alatt nem lehet tanítás, ezért a három középiskola tanulóinak a második félévben a Stevan Sremac Általános Iskola épületeiben szervezik meg az oktatást.

Marko Blagojević, a szerb kormány nyilvános befektetéseket koordináló irodájának igazgatója kiemelte, a szerb kormány mintegy 200 millió dinárt fektet be Zentán, ugyanis az egészségház folyamatban lévő, közel 34 millió dinár értékű felújítását is ebből a forrásból történik. Hozzátette, az önkormányzat illetékeseivel keresik a megoldást a távfűtéssel kapcsolatos gondokra is, és abban bíznak, hogy a következő fűtési idény kezdetéig ezt a problémát is sikerül megoldaniuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..