home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Január 6-a, vízkereszt napja
Martinek Imre
2023.01.06.
LXXVIII. évf. 1. szám
Január 6-a, vízkereszt napja

Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárónapja.

A háromkirályok, vagyis Gáspár, Menyhért és Boldizsár napkeletről érkeztek Betlehembe, hogy hódoljanak az Úr előtt. Megnyitották kincsesládájukat, és drága ajándékokat adtak át: aranyat a fölséges Királynak, tömjént az igaz Istennek és mirhát az Úr temetésére.

Ünnepnapjukon szentelték meg a vizet, régen a tömjént is. E kettős szentelésből fejlődött ki az emberi hajlékok megszentelése és megfüstölése is vízkereszt nyolcadában. Nevük kezdőbetűit a megfelelő évszámmal írták az ajtó szemöldökfájára. A szentelt krétával fölírt betűk (CMB) nem a királyok nevére utalnak, hanem egy áldás szavaira: Christus Mansionem Benedicat — Krisztus megáldja a hajlékot.

(Forrás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 81—83. oldal)

Fotóink az Úr 2022. esztendejében készültek. Bácskertesen és Budapesten.

Budapest, Buda — 2022. december 4.

Budapest, Kőbánya — 2022. augusztus 6.

Bácskertes — 2022. szeptember 3.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..