home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Január 5-e
Martinek Imre
2023.01.05.
LXXVIII. évf. 1. szám
Január 5-e

Ezen a napon született 1876-ban Kölnben Konrad Hermann Joseph Adenauer német politikus, a Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) első kancellárja (1949. szeptember 15-étől 1963. október 16-áig), illetve az ország külügyminisztere (1951 és 1955 között). Az egységes „Európa atyja”.

Budapest, Városliget — 2022. december 25.

Adenauer Nyugat-Németországban stabil demokráciát kívánt létrehozni, és a háborús vereség utáni elszigeteltség, kiszolgáltatottság leküzdése érdekében célul tűzte ki az ország csatlakozását az akkor alakuló európai, illetve atlanti szervezetekbe. Ez a törekvés vezette őt a francia külügyminiszter, Robert Schuman tervének felkarolására is, ami elvezetett az Európai Szén- és Acélközösség, végül hat állam részvételével az Európai Gazdasági Közösség létrejöttéhez. Az ő kezdeményezésére lett Bonn az NSZK fővárosa. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Konrad Adenauer 1967. április 19-én hunyt el Bad Honnefben. Emlékezetét Budapesten egy köztéri szobor is őrzi. A Városligetben 2015-ben állított büsztön az alábbi idézet olvasható:

„Európa egysége kevesek álma volt. Sokak reményévé vált. Ma mindannyiunk számára szükségszerűség.”

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..