home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Január 4-e
Martinek Imre
2023.01.04.
LXXVIII. évf. 1. szám
Január 4-e

Egybehangzó adatot mindmáig nem lehet fellelni a világhálós szócikkekben Boráros János Antal magyar politikus, Pest városi főbírája, alpolgármester születésének pontos dátumát illetőleg. Egyes források ugyanis január 1-jét, mások viszont január 4-ét jelölik. Az Úr 1756. esztendejében.

Budapest, Ferencváros — 2023. január 2.

Ősei görög eredetű kereskedők voltak (eredetileg Vorarosz családnév alatt bejegyezve), akik a XVII. század végén telepedtek le Magyarországon.

„A Boráros család tagjai közül az első, aki a köz érdekének képviseletét legalább olyan fontos dolognak tartotta, mint a sajátjáét és a családjáét, bizonyos Boráros Ferenc sebész volt, aki 1769-től kapott helyet Pest város külső tanácsában. Az ő példáját követte 1775-ben a híressé vált Boráros János (1756—1834), aki ekkor már százados volt, valamint királyi táblai ügyész.”  

(Külső hivatkozás: Welovebudapest)

Boráros János nevéhez fűződik egyebek között a hivatalosan 1804-ben megnyitott Városliget létrehívásának eredeti ötlete is.

Boráros János Antal 1834. október 15-én hunyt el Pesten. Jelentékeny mennyiségű vagyonát az utolsó fillérig jótékony célokra hagyta. A róla elnevezett ferencvárosi tér 1875 óta viseli nevét.

Budapest, Ferencváros — 2023. január 2.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..