home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Január 30-a
Martinek Imre
2024.01.30.
LXXIX. évf. 4. szám
Január 30-a

Ezen a napon hunyt el 1978-ban Budapesten Nagy László Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, grafikus.


Budapest, Farkasréti temető – 2022. augusztus 10.

A Veszprém vármegyei Felsőiszkáz községben született (1925. július 17-én) költő opusából már életében több mondat, verssor vált szállóigévé. Legismertebb műve az 1957-ben publikált Ki viszi át a szerelmet című vers, mely mindössze tizennégy sorból áll.

“szigorú komponálási elve, csattanószerű lezárása a klasszikus versformákhoz hasonló alkotói fegyelmet követel meg. A vers kérdő hangsúllyal indul, majd ez fordul állítóvá, a végső igazság kimondását ígérve. Az első hat kérdő mondat tartalma körülbelül így összegezhető: Ki teszi azt, amit én, a költő, ha meghalna, ha nincs költészet? A két lezáró mondat állítása pedig az: Ki, ha nem én, s a hozzám hasonlók! Vagyis a költői lét értelmére rákérdező vers válasza: a társadalomnak szüksége van a költőre és a művére.” (külső hivatkozás: Wikipédia)

Ezen vers sorai (székely róvásírással) a Farkasréti temetőben található fából faragott emlékoszlopára (Szervátiusz Tibor alkotása) is felvésettettek.


Budapest, Farkasréti temető – 2022. augusztus 10.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..