home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Január 28-a
Martinek Imre
2023.01.28.
LXXVIII. évf. 4. szám
Január 28-a

Ezen a napon hunyt el Budapesten 1876-ban Deák Ferenc.

 


Budapest — 2022. december 27.

A haza bölcse, aki tevékenységével nemcsak az alkotmányt és a nemzet létét erősítette meg, hanem lehetővé tette Magyarország további fejlődését, anyagi és szellemi gyarapodását is.


Eger — 2023. január 10.

„…Nem az a boldog ország, ahol a legtöbb a gazdag ember, hanem az, hol legkevesebb szegény ember vagyon. Csak lebilincselt rabszolga köthet olyan alkut, melyben szabadságának egykori lehetőségéről is lemond. Míg a kormány maga példát nem mutat rá, hogy a törvényeket ő is tudja tisztelni s teljesedésbe hozni, … addig ugyan egy újoncot sem adok… ha a többség elütne ettől, azt mondom, amely nemzet elhagyta magát, sorsát megérdemelte. A rend bűnöket oldhat, de nem teremthet. … Ne tekintsük az oppositiót fénynek, cifraságnak… olyan pártnak, melynek feladata megtámadni azt is, ki nem vétkes, ellenezni azt is, ami jó, csak azért, mert mástól származik. Az államok ereje nem absolut hatalom. Biztosítékra nem a hatalomnak van szüksége, hanem a népnek” (Deák Ferenc beszédeiből).


Balatonfüred — 2022. július 25.

Ezen a napon született 1762-ben a Pozsony vármegyei Stomfa városában Rajner Károly egri kanonok.

Az Egri Tanítóképző Intézet igazgatója 1828-tól bőkezű támogatója volt az iskoláknak. Vagyonát is ilyen célú alapítványokra, valamint a szegények gondozására hagyta — olvasható a tiszteletére emelt emléktáblán Eger városában.


Eger — 2022. december 29.

„Bőkezű alapítványokat tett, melyeknek kamataiból az egri lyceum, tanítóképző, kassai iskola, egri iskolák, tanítók, kántorok, szegényebb javadalmazású lelkészek, káplánok, iparosok, földmívelők részesülnek jelenben is. Az angol-kisasszonyok nevelőintézetének is ő vetette meg alapját 15,000 frttal. Meghalt 1846-ban. A huszas években tevékeny irodalmi munkásságot fejtett ki az akkori lapokban, de mindig álnevek vagy jegyek alatt írt.” (Külső hivatkozás: www.arcanum.com)

Rajner Károly egri kanonok 1846-ben hunyt el.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..