home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Január 25-e
Martinek Imre
2024.01.25.
LXXIX. évf. 3. szám
Január 25-e

Ezen a napon született 1826-ban Kolozsvárott Gyulai Pál magyar irodalomtörténész, költő, író, egyetemi tanár, műkritikus…

Budapest, Józsefváros — 2023. április 29.

Tanulmányait a kolozsvári református kollégiumban kezdé meg. A kor magyar szépirodalmának költői közül legmélyebb hatást Vörösmarty tette rá. Magánszorgalomból megtanult németül és franciául, illetve fordította Goethét, Fridrich Schillert, Heinét… 1845-ben az öreg gróf Bethlen János, Erdély egyik legnagyobb államférfija, fiai nevelőjéül kérte föl. 1847-ben a kolozsvári református kollégium költészeti osztályának tanárává választották. 1848-ig volt Bethlen gróf gyermekei mellett. Alkalma nyílt érintkeznie Erdélynek csaknem minden kitűnőbb közéleti emberével, és elnyernie sokuk rokonszenvét és becsülését. Neve már ekkor mind ismertebbé vált az irodalomban.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Sokrétű, szerteágazó és gyümölcsöző munkásságának egyik ugyancsak fontos szegmense vala az is, hogy 1876-ban éppen Gyulai javaslatára nevezték el Budapest második Duna-hídját Margit hídnak.

Gyulai Pál 1909. november 9-én hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..