home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Január 23-a
Martinek Imre
2023.01.23.
LXXVIII. évf. 3. szám
Január 23-a

Ezen a napon végezték ki Pesten 1850-ben Kolosy György szabadságharcost, 1848-as honvéd századost.


Budapest, Fiumei úti sírkert — 2023. január 21.

Nevét a források többnyire Kolosyként jegyzik, de előfordul a Kolossy változat is. És bár a Fiumei úti sírkertben található közös síremlékre téves keresztnév vésetett fel annak idején, az erdélyi Mezőkövesd (ma: Székelykövesd) nevű faluban született honvéd százados szabadságharci érdemei vitathatatlanok.

Pesten tanult jogot, az 1848-as forradalom kitörésekor joggyakornok (jurátus) volt, a Pilvax vezető tagjainak egyike. A világosi fegyverletétel után szülőföldjén, Maros-Torda vármegyében rejtőzködött, majd Frunza álnéven betyárruhában bujdosott. Végül önként jelentkezett a megszálló osztrák hatóságoknál. 1850 januárjában köztörvényes bűnözőnek minősítve kezdtek halálra ítélni egykori honvédeket. Közéjük tartozott Kolosy György honvéd százados is. A kivégzett teste jeltelenül feküdt a józsefvárosi temető egyik elhagyatott szegletében, ahonnan a kiegyezés évében Damjanich Jánosné, az aradi vértanú özvegye mentette meg, nyolc másik társával együtt, a végső feledéstől. 1867-ben őt is exhumáltatta és egy közös sírba helyeztette át a Kerepesi temetőbe, ahol 1870. november 1-jén síremléket állítottak. (Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest, Fiumei úti sírkert — 2023. január 21.

Az emlékoszlopon Csernyus Emanuel, Szacsvay Imre, Abancourt Károly, Giron Péter, Streit Miklós, Noszlopy Gáspár, Jubal Károly és Sárközy Sándor neve is szerepel.

Kolosy György emlékezetét (1900 óta) a főváros budai oldalán lévő Kolosy tér őrzi. 


Budapest — 2021. július 21.

 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..