home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Január 18-a
Martinek Imre
2023.01.18.
LXXVIII. évf. 3. szám
Január 18-a

Ezen a napon született 1869-ben Hódmezővásárhelyen Tornyai János magyar festő, az alföldi iskola kiemelkedő jelentőségű mestere.

Hódmezővásárhely — 2012. október 3.

Hagyatékát az 1951 óta a róla elnevezett Tornyai János Múzeum őrzi, s mutatja be kiállításokon a nagyközönségnek. Tornyai tájképein az Alföld szépségét mutatja az épített környezettel együtt, más-más évszakokban, napszakokban, egyre gyakrabban szivárvánnyal vagy napsütésben.

Mártély — 2012. október 4.

1934-ben a vásárhelyi értelmiségiek egy része az ő tiszteletére megalakította a Tornyai János Társaságot, hazahívták a festőt, gyűjteményes kiállítást rendeztek műveiből. A város vezetősége 120 pengő évjáradékot szavazott meg részére, hálából Tornyai valamennyi tulajdonában levő grafikáját és festményét a városra hagyta. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Tornyai János 1936. szeptember 20-án hunyt el szülővárosában.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..