home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Január 17-e
Martinek Imre
2024.01.17.
LXXIX. évf. 2. szám
Január 17-e

Ezen a napon született 1894-ben Újpesten Szőnyi (eredetileg: Schmidt) István Kossuth-díjas magyar festőművész és grafikus, érdemes és kiváló művész.


Budapest, Józsefváros — 2023. április 11.

Budapesten és Nagybányán tanult. Első gyűjteményes kiállítását 1920-ban rendezte az Ernst Múzeumban, mely egy kortárs magyar művészeti múzeum volt Budapesten. Pályájának kezdetétől nagy tehetsége volt a rézkarcok készítéséhez, egyik leghíresebb a Behavazott falu című, 1927-ből. 1923-ban Zebegénybe költözött, ezzel új korszak kezdődött festészetében. Képei egyre líraibb, harmonikusabb, idillibb hangúvá váltak. Fő témája a zebegényi táj és a paraszti élet mindennapi eseményei. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

A II. világháborúban családjával együtt üldözöttek életét mentette meg. Szőnyi István 1960. augusztus 30-án hunyt el Zebegényben.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..