home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Január 13-a
Martinek Imre
2024.01.13.
LXXIX. évf. 2. szám
Január 13-a

Ezen a napon született 1824-ben Szombathelyen kislődi Hollán György Ernő János magyar hadmérnök, altábornagy...


Budapest, XIII. kerület /Újlipótváros/ - 2023. április 12.

„…államtitkár, országgyűlési képviselő, a főrendiház tagja. A Magyar Tudományos Akadémia igazgató tagja. Részt vett a szabadságharcban, ezredesi rangot ért el. A bukás után várfogságot szenvedett. 1886-ban megalapította a Magyar Mérnök és Építész Egyesületet. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa alapító tagja.” (A szövegrész a róla elnevezett budapest-újlipótvárosi utcában kihelyezett információs tábláról való.)

Hollán Ernő nevével a többi közt a ’48-as szabadságharc délvidéki hadszíntereinek eseményeit jegyző krónikákban is találkozhatunk. A Fehértemplomnál, majd Szenttamás ostrománál kitűnt vitézsége miatt Kossuth Lajos őrnaggyá és hadmérnöki főnökké nevezte ki Pétervárad várában. A vár erődítési munkálatainak köszönhetően egészen a szabadságharc bukásáig kitartott. A későbbiekben pedig, miképpen azt maga a kor is megerősíté és igazolá, a magyar vasútközlekedési hálózatnak a helyes alapon való kifejlesztése körül szerzett elévülhetetlen érdemeket.  (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Hollán Ernő 1900. május 28-án hunyt el Budapesten. Örök nyugalomra a Veszprém vármegyei Békás községben helyezték.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..