home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Január 12-e
Martinek Imre
2023.01.12.
LXXVIII. évf. 2. szám
Január 12-e

Ezen a napon született 1878-ban Budapesten a Józsefvárosban Molnár Ferenc (eredetileg: Neumann Ferenc) magyar író, drámaíró, újságíró, haditudósító.

Budapest, Józsefváros — 2022. július 19.

„Bár Molnár Ferenc neve legtöbbeknek A Pál utcai fiúk népszerű ifjúsági kisregényével kapcsolódik össze, személyében olyan kaliberű alkotóról van szó, akinek a műveit világszerte előadták, akinek az 50. születésnapját fényes keretek közt a New York-i Broadwayn ünnepelték, akit az Egyesült Államok elnöke, Calvin Coolidge személyesen fogadott a Fehér Házban, s aki az 1920—30-as években becslések szerint több mint 1 millió amerikai dollárt keresett évente.”

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Ezen a napon hunyt el 1990-ben Budapesten K. Lukáts Kató magyar grafikusművész, illusztrátor, érdemes művész.

Budapest, Belváros — 2022. december 27.

 

A Pest megyei Jászkarajenő községben született (1900. április 15-én) alkotóművész nevével egyébként a jelenkor kisiskolásai is találkozhatnak, lévén ő készítette annak idején Varga Katalin Gőgös Gúnár Gedeon című mesekönyvének illusztrációit is. E kötet népszerűsége mindmáig (az 1975. évi debütálása óta) töretlen.

Fotót: Martinek Viktor 

K. Lukáts Kató 1945 utáni tevékenysége kizárólag a tipográfia és a könyvtervezés, könyvillusztrálás területére korlátozódott, a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó állandó munkatársa volt. A gyermekkönyvek, tankönyvek illusztrálása mellett diafilmeket készített, és rajzai gyermeklapokban is megjelentek. Hagyatékát a budapesti Iparművészeti Múzeum őrzi.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..