home 2024. június 13., Antal napja
Online előfizetés
Január 11-e
Martinek Imre
2024.01.11.
LXXIX. évf. 2. szám
Január 11-e

Ezen a napon született 1843-ban a svájci Bázel városban Wéber Ede (eredetileg: Heinrich Eduard Weber) svájci—magyar pedagógus, szőlész, nemzetgazdász.


Helvécia — 2023. február 17.

Wéber a magyar kormány meghívására 1870-ben jött Magyarországra. Konkrét feladattal: átvenni a Balatonfüreden létesült árvaházi nevelőintézeti pedagógusokat képző intézet vezetését. 1872-től 1882-ig a budai tanítóképző intézetben tanított. Ezután nyugalomba vonul. Pontosabban: felcsapott gazdálkodónak. Családjával Kerepesre költözvén megalapította a Helvécia-telepet (a mai Szilasligetet), ahol az elhanyagolt birtokból mindössze három év alatt mintagazdaságot hozott létre. 


Szilasliget — 2024. január 7.

Kecskemét és Kiskunfélegyháza határában pedig — svájci tőkések közreműködésével egy 2000 holdas szőlőtelepet létesített.


Helvécia — 2023. február 17.

„1892 esztendő tavaszán a kecskeméti vasútállomásról baktatott ki a pusztába 88 magyar és 17 német anyanyelvű család, akik vállalkoztak a valljuk be akkor még bizonytalannak látszó kísérletre: Weber Ede irányításával nekiláttak a szőlőtelepítésnek és új lakóhelyüket az alapító iránti tiszteletből Helvéciának nevezték el. Az alföldi homok megkötésének lelkes előharcosa volt. Munkájáról később így írt: »a telepítés célja nem csupán üzlet, nem csupán a jogosult legmagasabb polgári haszon elérése volt, hanem ezen célok mellett azon ideális és hazafias feladat is, hogy Kecskemét város és a telepítő társaság a Dunántúl filoxéra által sújtott, kereset nélkül maradt polgárait a biztos kivándorlástól avagy elzülléstől megóvja s részükre a filoxéramentes homoki szőlők letelepítése által tisztes megélhetést és kenyérkeresetet biztosítson.« Mindez mellett közreműködött a Kecskemét-fülöpszállási helyiérdekű vasút létrehozásában is.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Ami pedig a déli végek érintettségét illeti e témában: Helvécia község és Versec város (magyar közössége) kemény másfél évtized óta testvérvárosi kapcsolatot tartanak fenn s ápolnak egymással.

Wéber Ede 1935. szeptember 24-én hunyt el Kerepesen, a budapesti agglomerációban.
Szilasliget, Kerepes város köztemetője — 2024. január 7.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..