home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Január 1-je
Martinek Imre
2023.01.01.
LXXVII. évf. 52. szám
Január 1-je

Ezen a napon született 1823-ban (kereken két évszázaddal ezelőtt!) Kiskőrösön Petőfi Sándor magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja.

„Külföldön Petőfi a legismertebb magyar költő mindmáig. Ő az istenek magyar kedvence. Mindent megkapott, hogy nagy költő lehessen: tehetséget, történelmet, sorsot. Huszonhat évet élt, s világirodalmi rangú s méretű életmű maradt utána, mely korfordulót jelentett nemzete irodalmában” (Németh G. Béla).

Verseiből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra, melyek közül a legnépszerűbbeket elsőként maga a nép ruházott fel dallammal.

A Petőfi emlékezetét híven őriző helyszínek közül ezúttal Budapestről, Szentendréről, Bácskertesről, Pancsováról és Torontálvásárhelyről hoztunk fénybe írt lenyomatot.

Budapest — 2022. február 19.

Budapest — 2022. december 27.

Szentendre — 2022. február 19.

Bácskertes — 2022. szeptember 3.

Pancsova — 2019. szeptember 9.

Torontálvásárhely — 2022. november 5.

Jevdakovo, Kamenkai járás, Voronyezsi terület, oroszországi megszállt övezet, Szovjetunió, 1943. január 1-je

Rejtő Jenő (anyakönyvi nevén: Reich) magyar író, kabaré- és színpadi szerző, filmíró, a magyar szórakoztató irodalom népszerű képviselője és megújítója halálának hitelesített helyszíne és napja. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Budapest, Erzsébetváros — 2021. augusztus 26.

Rejtő Jenő, alias P. Howard regényei „mellesleg” Kolodko Mihály szobrászművészt is megihlették. Ennek köszönhetően készült el,és lett felavatva az író szülőházának közelében (a Hevesi téren) a legendás A tizennégy karátos autó figurája.

Budapest, Erzsébetváros — 2021. augusztus 26.

Személyes vizitációnk idején a köztéri szobor mellett egy idézettel ellátott monolitot is lencsevégre kaphattunk.

Budapest, Erzsébetváros — 2021. augusztus 26.

„Ki itt nyugtalankodik csendesen, / író volt és elköltözött az élők sorába. / Halt harminchat évig, élt néhány napot, / s ha gondolkozott, csak álmodott / néhány lapot. S mikor kinevették: / azt hitte, hogy kacagtatott.”

A Sír (a) felirat című Rejtő-vers fennmaradt sorait már a világhálós enciklopédia vonszolá elénk:

„Most itt fekszik e nehéz / temetői hant alatt, / zöld koponyáján kiüt a csira / és azt álmodja, hogy él. / Szegény. Béke hangjaira! / Ámen.”

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..