home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
János vitéz - ahogyan a fiatalok látják...
HORVÁTH András
2010.03.24.
LXV. évf. 12. szám
János vitéz - ahogyan a fiatalok látják...

Az Adai Színtársulat tagjai: Gruik Bálint, Szalai Bence, Varga Balázs, Dobrotka Katinka, Sőregi Anna, Verebes Judit, Szögi Miklós és Hajnal AnnaKi ne ismerné Petőfinek a nép kiszolgáltatottságáról, nincstelenségéről szóló meseeposzát? A kukoricaföldön talált gyermek és az árva lány különleg...

Az Adai Színtársulat tagjai: Gruik Bálint, Szalai Bence, Varga Balázs, Dobrotka Katinka, Sőregi Anna, Verebes Judit, Szögi Miklós és Hajnal Anna

Ki ne ismerné Petőfinek a nép kiszolgáltatottságáról, nincstelenségéről szóló meseeposzát? A kukoricaföldön talált gyermek és az árva lány különleges története népmesei igazságszolgáltatással végződik: a szerelmesek Tündérország trónjára emelkednek. Az idei év elején az adai Szarvas Gábor Könyvtár berkeiben megalakult Adai Színtársulat elsőként ezzel a történettel mutatkozik be a közönségnek március 24-én 19.00 órai kezdettel az adai színházteremben, másnap pedig Szilágyin, az Amatőr Színjátszók XV. Találkozóján vendégszerepel. Ennek apropóján beszélgettünk el a társulat tagjaival, Dobrotka Katinkával, Szalai Bencével és Szögi Miklóssal, valamint a csoportvezetőkkel, Hajnal Annával és Máriás Endrével.
- Az Adai Színtársulat azért jött létre, mert úgy éreztük, igény van rá mind a közönség, mind a színjátszás iránt érdeklődő fiatalok részéről - magyarázza Máriás Endre, amikor a társulat megalakításáról kérdezem, majd így folytatja: - Az elmúlt évek során több hivatásos színész is elkerült a városból, akik azóta Újvidéken, Szabadkán, sőt Magyarországon bizonyítják folyamatosan rátermettségüket és szakmai felvértezettségüket. Ennek az a gazdag kulturális közeg a nélkülözhetetlen alapja, amelyből származnak. De hangsúlyozom, nekünk nem színészképzés a célunk, sokkal inkább az értelmes, szép magyar beszéd tanítása, az olvasóvá nevelés, a nemes irodalmi élményeken való nevelődés, a mozgás és a mozdulatok kultúrájának az elsajátítása, illetve a színpadhoz és a szerepléshez való szoktatás, valamint az itt élők sorskérdéseinek színpadi megfogalmazása. Éppen ezért az Adai Színtársulat legfontosabb jellemzője az, hogy semmit sem akarunk ráerőltetni a diákokra, hanem inkább azt szeretnénk, hogy ne pusztán végrehajtóként, hanem alkotóként vegyenek részt a produkciók elkészítésében, hiszen ennek az egész dolognak róluk kell szólnia, és nem rólunk, rendezőkről vagy csoportvezetőkről - nyomatékosítja a csoportvezető, majd hozzáteszi: a tagok kétségtelenül rendkívül kreatív, tehetséges fiatalok, éppen ezért elsődleges céljuk az, hogy megtanuljanak kreatívan részt venni a csapatmunkában, és a megszerzett tapasztalatokat később az élet más-más területein kamatoztatni, igazodva a kor társadalmi elvárásaihoz.
- Úgy vélem, az színtársulat létrehozása óriási dolog, hiszen nagyon fontos, hogy megpróbáljuk újra becsalogatni a színházba az adai közönséget - veszi át a szót Hajnal Anna. - Mindannyiunk számára rendkívül jelentős küldetés a kultúra ápolása, terjesztése és népszerűsítése. Endrével mindketten zentaiak vagyunk, de azt gondolom, hogy vajdasági emberek lévén joggal tekinthetjük feladatunknak azt, hogy a kulturális értékekért ne csak városunkban, hanem szélesebb körben is megpróbáljunk harcolni - magyarázza. A társulat oszlopos tagja, Szalai Bence is egyetért azzal, hogy az Adai Színtársulat megalakulása mindenképpen hatalmas lépés a város kulturális életében. Azt mondja, éppen ezért ők, adaiak, egészen másként élték meg a bemutatkozó próbafolyamatát, mint a zentai társaik, hiszen egészen más, sokkal felemelőbb érzéseket keltett bennük az, hogy otthon játszhatnak az otthoniaknak. Gondolatát továbbfűzve Dobrotka Katinka hozzáteszi: valamennyien abban bíznak, hogy sikerül olyan hagyományt megteremteni, amely hozzásegít ahhoz, hogy az adaiak közül mind többen és többen járjanak színházba, nézzék meg az előadásokat, legyenek azok akár amatőr, akár professzionális munkák.
Amikor a bemutatkozó előadás, a János vitéz részletei kerülnek szóba, a fiatalok mosolyogva jegyzik meg, felhívják a figyelmet arra, hogy senki ne számítson klasszikus feldolgozásra. Persze, nem arról van szó, hogy ne tisztelnék a hagyományokat, éppen ellenkezőleg, ápolni és népszerűsíteni szeretnék azokat, de úgy, hogy megpróbálják közelebb hozni a XXI. század emberéhez.
- Az eredeti János vitéz csodálatos mű, a szerelmi szál mindenki számára elérhető és átérezhető, ugyanakkor a mű keletkezésének a korába nem tudjuk belehelyezni magunkat, akkor ugyanis valószínűleg megmaradna egy olyan mesének, amelyet kívülről szemlélünk... - magyarázza Hajnal Anna, aki szerint ezért határoztak úgy, hogy nem is akarják ezt megkísérelni, inkább némiképp aktualizálják, mégpedig olyan módon, hogy a fiatalok az életükre húzzák rá a történet hozzájuk közel álló részeit.
- Előadásunkban találkozik a modernitás és a hagyomány - fűzi hozzá Máriás Endre. - A falu képviseli a hagyományt, a falun túli világ pedig már valamiféle modernebb életformát tükröz, mert éppen ennek a kettőnek az ellentétére szerettük volna kihegyezni a történetet. A kettősséget azonban megpróbáltuk úgy körvonalazni, hogy az előadás végére feloldódjon, tehát a mi interpretálásunkban ne diadalmaskodjon egyik nézőpont sem a másik fölött, illetve ha ez mégis megtörténik, akkor az a folyamat már a nézőben játszódjék le... - meséli.
A népzenei és néptáncos elemeket több tájegység népi kultúrájából merítették az alkotók az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör táncosainak közreműködésével, akinek külön köszönettel tartoznak odaadó munkájukért, akárcsak a két koreográfusnak, Rácz Szabó Ritának és Resócki Rolandnak. Az egyesületnek a tagja az előadásban Iluskát alakító Dobrotka Katinka is, aki már óvodáskora óta vonzódik a népművészetek iránt, ezért is örült annyira, amikor őrá esett a rendezők választása.
- Már óvodáskoromban is jártam különféle kézműves-foglalkozásokra a Vadvirág Hagyományápoló Körbe, aztán táncolni is elkezdtem, és nagyon élveztem - meséli, és hozzáfűzi, hogy később belekóstolt a klasszikus táncokba meg a mazsorettkedésbe is - igaz, nem ennek az egyesületnek a berkeiben -, majd amikor már nem tudott mindent egyszerre csinálni, úgy gondolta, szüneteltetni fogja a néptáncot, de nem tudott sokáig meglenni nélküle: - Csakhamar rá kellett jönnöm, hogy a szívem visszahúz, ezért újra csatlakoztam a csoporthoz, és azt éreztem, hogy az a közösség, amellyel annak idején elkezdtem, mostanra még inkább összeforrt, így azóta még jobban élvezzük azt, hogy együtt táncolhatunk, különösen most, ebben a produkcióban, amelynek elkészítése nagyon izgalmas kihívás volt számunkra.
A Kukorica Jancsit megformáló Szögi Miklós, aki már jó néhány éve táncol, sőt a színészkedéssel is több éve próbálkozik, szintén rendkívül élvezte a próbafolyamatot. Különösképpen azért örül annak, hogy részese lehet az előadásnak, mert a színházat nagyon-nagyon szereti, a népzene és a néptánc pedig a legnagyobb szenvedélye: - A kettő találkozása felemelő érzés, különösen ebben a kontextusban, melybe önmagunkat is belehelyezhettük. Rendkívül élveztem a próbafolyamatot, nagyon jó hangulat uralkodott mindvégig, azt hiszem, valamennyien sokat fejlődtünk, azonkívül mindannyiunkat büszkeséggel tölti el az is, hogy részt vehettünk valami teljesen új dolognak a létrejöttében: az Adai Színtársulat megalakításában. Bízom abban, hogy a nézők is örömüket lelik majd a János vitéz című előadásunkban és a többi produkciónkban, illetve abban is, hogy ilyen módon öregbíthetjük majd a város és a régió hírnevét.
A francia király szerepében látható Szalai Bence a hagyományok mellett a másik pólust képviseli az előadásban: - A francia király a mi értelmezésünkben egy rendkívül furcsa figura, akinek az életre keltése izgalmas feladat volt számomra. Szintén a hagyományok ellensúlyozásaként zeneileg a könnyűzene lesz az, amit beleviszek a produkcióba, hiszen gitározom majd, és ilyen stílusú dalokat fogok énekelni, aminek nagyon örülök, hiszen hozzám a népművészet jóval kevésbé áll közel, mint mondjuk a többi szereplőhöz, soha nem foglalkoztam vele, mindig is inkább a könnyűzene vonzott, ezért is jó, hogy a két dolog találkozhatott az előadásunkban.
A főbb szerepekben az említetteken kívül Fehér Anett, Gömöri Eszter, Gruik Bálint, Sőregi Anna, Varga Balázs és Verebes Judit látható, az előadásban élőben muzsikál a Vajdaság-szerte ismert Véka zenekar, de fontos közreműködők az adai Dobosok is, így csaknem negyven személy vett részt a produkció elkészítésében. Ezzel az összefogás fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet a csoportvezetők, akik ezúton mondanak köszönetet Lódi Andrea drámapedagógusnak a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársaként a színjátszóknak tartott nagyon izgalmas műhelymunkáért. Ennek hála sokkal felszabadultabbakká váltak, minek eredményeként elindulhatott egy olyan folyamat is, amely az önfeledtségre, az improvizációkra épült. Ezt a színjátszók is nagyon élvezték, akárcsak azt, hogy a próbákon mindig voltak különféle szituációs játékok, beszédtechnikai gyakorlatok és egyéb vicces feladatok is, tehát mindvégig az volt a benyomásuk: a rendezők számára fontos, hogy jól érezzék magukat, és ez mindannyiuknak nagyon jólesett.
A közös munkát a rendezők is nagyon élvezték, már csak azért is, mivel Hajnal Annának korábban még nem volt alkalma ilyen szerepbe lépni. Azt mondja, neki is nagy kihívást jelentett ez az egész, ugyanakkor legalább ekkora boldogságot is, hiszen azt a szeretetet, amit belefektettek az előadás elkészítésébe, maximálisan visszakapták a fiataloktól.
- Tisztában vagyunk vele, hogy egy kicsit hirtelen, talán nem is kellő módon előkészítve alakult meg az Adai Színtársulat, hiszen az anyagi vonzata jelenleg teljesen bizonytalan, de úgy éreztük, nincs tovább mire várni, és az, hogy ez a produkció létrejött, ráadásul ilyen mértékű összefogás eredményeképpen, egyértelműen bizonyítja a létjogosultságát - magyarázza Máriás Endre, hangsúlyozva, hogy nagy-nagy köszönettel tartoznak mindazoknak, akik erkölcsi vagy anyagi támogatást nyújtottak a produkció létrejöttéhez, és bíznak abban, hogy a jövőben még többen fogják majd segíteni a csoport munkáját, ezáltal biztosítva annak folytonosságát, továbbra is várják ugyanis azon támogatók jelentkezését, akik szeretnének hozzájárulni a hagyományaink ápolásáért és kultúránk megtartásáért, terjesztéséért vívott harc sikeréhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..