home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
James Hetfield augusztus 3-án ünnepli 69. születésnapját!
Zvekán Péter
2022.08.03.
LXXVII. évf. 31. szám
James Hetfield augusztus 3-án ünnepli 69. születésnapját!

James Hetfield és a Metallica azok közé tartoznak, akik rám is nagy hatással voltak. Főleg a Black Album azon kiadványa, amely tartalmazta a korongon lévő összes dal kottáját. Én személyesen rongyosra gyakoroltam ezeket a számokat éppen abban az életszakaszomban, amikor úgy éreztem, hogy az elektromos gitárnál nincs menőbb a világon — pedig James nem is így indult.

Mindössze kilencéves volt, amikor zongorázni kezdett. A zene ott volt a levegőben, hiszen édesanyja operaénekes volt, az egyik idősebb testvére pedig dobolt. Aztán James az Aerosmitht hallgatva tizennégy évesen úgy döntött, hogy gitározni tanul. Ezek a lépések azért voltak nagyon fontosak, mert itt alapozta meg azt, hogy a későbbiekben ne csak énekesként és gitárosként szerepeljen, hanem zeneszerzőként is.

Számomra elég szörnyű volt olvasni, hogy a szülei nem hittek a gyógyszerek hatásában. Ez egy ideig nem is volt baj, de az anyukája rákos lett, és még akkor sem fordultak az orvostudomány felé. James mindössze tizenhat volt, amikor az édesanyja meghalt. Ezt a fájdalmat sokáig húzta magával, a későbbiekben pedig ez adta az inspirációt a Dyers Eve és a The God That Failed dalok megírásához.

A Metallica megalapításánál sokféle megoldáson gondolkodtak. Az elején még abban sem voltak biztosak, hogy ki legyen az énekesük, aztán James bevállalta ezt a szerepet. Ez azért érdekes számomra, mert nagyon sokszor fordul elő, hogy egy zenekar keresgél, kipróbál több énekest is, majd egyszer csak az addigi tagok közül valaki bevállalja ezt a szerepet. Éppen így járt a Genesis is, miután Peter Gabriel kilépett — addig próbálgatták az énekeseket, mígnem végül az addig dobosként jeleskedő tagjuk, Phil Collins lett a befutó.

Visszatérve, a Metallica első felállása a következő volt: James lett az énekes és a ritmusgitáros, Lars Ulrich a dobos, Dave Mustaine a szólógitáros, Ron McGovney pedig a basszusgitáros, akit elég gyorsan Cliff Burton váltott. Persze a későbbiekben is történtek tagcserék, de ez volt az alap, így kezdték a srácok.

Közben a Metallica egy világhírű rockzenekar lett, és a turnék, a hatalmas közönség, az óriási színpad, a hangosítás és a pirotechnika mind az életük része lett — ebből pedig balesetek is adódtak. Többről is be lehetne számolni, de a legbrutálisabb a Guns N’ Roses/Metallica Stadium Tour keretében történt a kanadai Olympic Stadiumban 1992-ben. Az egyik, színpadon elhelyezett pirotechnikai ágyú véletlenül éppen akkor aktiválódott, amikor James szinte éppen előtte állt. Az egyetlen szerencséje az volt, hogy a felcsapó láng egy részét felfogta a nyakában lógó gitár, de még így is súlyos másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a teste bal felén. Viszont James kemény csávó, így tizenhét nap elteltével már ismét színpadon állt — de csak énekesként. Megkérték ugyanis John Marshallt, hogy négy hétre helyettesítse Jamest mint gitárost, hogy a felépülése rendben haladjon.

Szóval a mai szülinaposunk, James Hetfield igazi rocksztáréletet él. A kezdetektől tagja a Metallicának, világszerte több mint 200 millió albumot adtak el, eddig kilencszer nyertek Grammy-díjat, a VH1 100 Greatest Artists of Hard Rock listáján pedig az 5. helyre kerültek. A családjáról pedig annyit, hogy három gyereke van, és még mindig együtt él első feleségével, Francesca Tomasival — azért ez nem semmi…

Képek: thepersonage.com, chaoszine.net

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..