home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Izomépítés a felnőttek játszóterén
Cérna Lenke
2017.08.08.
LXXII. évf. 31. szám
Izomépítés a felnőttek játszóterén

Nyáron gyakran kijárok a szabadkai Sétaerdőbe futni – itt tűnt fel, hogy a pálya mellett kiépített street workout tér minden este zsúfolásig megtelik. A vegyes korosztályú, főleg férfiakból álló csapat korlátokon és rudakon végez saját testsúlyos gyakorlatokat. A cél: mutatós elemeket végrehajtani, melyekhez erő, izom és jó technika kell — tudtam meg Katona Krisztiántól, aki négy éve edz az úgynevezett gettóban.

Krisztiánt az egyik barátja hívta el a szabadtéri edzőpályára 2013 áprilisában. Mivel a tavasz szabadba csalogató évszak, a fiatalembert nem kellett sokáig győzködni — belekóstolt az utcai mozgásformába, amelynek ízét azóta is imádja.

Kíváncsi voltam, hogy lehet néhány korlát, bordásfal és földhöz rögzített rúd segítségével izmot építeni. Mint kiderült: saját testsúlyunk megtartásával, kinyomásával és felhúzásával. (A mozdulatsorok kreatív elvégzésében a kihelyezett eszközök segítenek).

— Mint minden sportágban, ebben is számos gyakorlat végezhető. Léteznek erő- és dinamikus (kirobbanó) gyakorlatok. Én az előbbieket részesítem előnyben. A húzódzkodás és a tolódzkodás az erőnlét fejlesztésének az alapja — ezeket a mozdulatokat több módon végezhetjük. A felhúzást négyfajta fogással hajthatjuk végre: befelé fordított ujjakkal és kifelé néző kézfejjel, szűk és széles fogással. Minden variáns többnyire a hát izmait edzi, de dolgozik a bicepsz, a váll- és a hasizom is. A testünk felfelé tolásával a bicepsz munkája kap meghatározó szerepet — az ilyen gyakorlatot két, azonos magasságban fekvő korláton végezhetjük el, behajlított lábakkal. Népszerű mozdulatnak számít továbbá a fekvőtámasz, amely szintén többféleképpen variálható, de sokan szeretik a guggolást és a kitöréseket is — ezek az alsó test izomzatát erősítik.

Krisztián akrobatikus mutatványokat is tud — ilyen például az úgynevezett zászló, amikor egy függőleges rúdba megkapaszkodva a teste vízszintesen áll a levegőben. Arra, hogy ezt hogy csinálja, így válaszolt:

— Kitartóan edzek, és fejlesztem a technikát. Egyébként nem bonyolult mutatvány. Fontos, hogy a két kéz megfelelő távolságra álljon egymástól. A lejjebb kapaszkodó kar végig feszes marad — ezzel toljuk el magunkat a rúdtól (persze csak képletesen). A fenti kezünk ellenben húzómunkát végez. Nem mellékes a törzsizom feszesen tartása sem. Nagyjából ennyi a titka a zászló kivitelezésének — mondta Krisztián, mintha a világ legkönnyebb feladatáról beszélne.

Az utcai edzőtéren a sportolók elsősorban a látványos mozdulatokért és az erőért dolgoznak, az izomépítés csak amolyan mellékhatás. Állításuk szerint a szabadtéri gyúrás szálkás testet produkál. (Nem véletlen, hogy Magyarország legjobb testű férfijának járó elismerést néhány évvel ezelőtt a street workout világbajnok, Szarka Ákos érdemelte ki). Beszélgetőtársamat, a huszonhárom éves Krisztiánt is gyakran megdicsérik jó fizikumáért — számára ez a legnagyobb elismerés.

— Versenyekre nem járok, így érmeim nincsenek. Azt hiszem, nekem az effajta kitüntetéstől jelentősen több jutott: eddig négy ember nevezett a példaképének. Ettől pozitívabb visszaigazolás nem kell.

A street workoutot űzők mellett nem lehet lesütött szemmel elsuhanni, és ez nem csak a testi adottságiak miatt van így. A profik edzése elképesztően látványos, leginkább a szertornára emlékeztet. Nem kevés erő, egyensúlyérzék és koordináció szükséges e mozgásformához. Az utcán történő edzést egyre többen űzik világszerte, hiszen díjmentes, nyílt terep a barátkozásra, ismerkedésre és az önbizalom növelésére is.

Bátran kijelenthetem: a saját testsúlyos edzés reneszánszát éli. Ehhez hozzájárul, hogy egyre nagyobb tér adott a kipróbálására. Palicson egy új street workout pálya várja a sportolni vágyókat — a felnőtt játszótér a tó partján található. Szabadkán, ahogy már a cikk elején is említettem, a Sétaerdőben lehet űzni az említett sportot. Nyitvatartási idő és bérleti díj nincs.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..