home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Izgalmas újdonságok és nagy visszatérők
(Tha)
2023.06.24.
LXXVIII. évf. 25. szám
Izgalmas újdonságok és nagy visszatérők

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színháza, Közép-Európa egyik legmeghatározóbb nyári színházi fesztiválja. Egyedülálló műfaji sokszínűséggel bír, kínálatában az opera, a musical, a próza és a szimfonikus zene rajongói is megtalálhatják kedvenceiket.

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei programját izgalmas újdonságok és nagy visszatérők jellemzik. A Dóm téri nagyszínpad öt zenés előadása között saját bemutató, továbbjátszás és Ajándékkoncert is szerepel, valamint a népszerű újszegedi koncertsorozat is várja a látogatókat. A fesztivál ezúttal is rengeteg zenével és meglepetéssel készül az igényes kikapcsolódásra vágyó közönségnek.

Az elmaradhatatlan Ajándékkoncertet július 1-jén tartják meg, vagyis a Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos, Dóm téri estjével indul a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszínpadának 2023-as évada.


Dóm tér — Németh György felvétele

Július 7-én a Szabadtéri Játékok saját bemutatójaként színre kerülő különleges operett- és operagála, a Holdvilágos éjszakán című est a magyar és nemzetközi operairodalom legszebb áriáiból, a közönség kedvenc operettslágereiből állt össze. A csoda szép dallamok nemzetközileg is elismert énekművészek előadásában szólalnak meg.
Július 14-én, 15-én és 16-án Michael Kunze és Lévay Sylvester régen várt musicalje, az Elisabeth érkezik három estére. Az Erzsébet császárné életét színpadra álmodó, nagy ívű előadás hazai ősbemutatója 1996-ban éppen a Dóm téren volt. A történet ezúttal a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház vendégelőadásában, Szente Vajk kiváló rendezésében kel életre.
Július 28-án, 29-én és 30-án a 2022-es évad fergeteges záróprodukciója, John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse Chicagója tér vissza Béres Attila rendezésében.
A Dóm téri programok zárásaként Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István worldmusicalje, az Ezeregy éjszaka debütál a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A vadonatúj produkciót az augusztus 11-ei ősbemutatója után 12-én, 13-án, 18-án, 19-én és 20-án láthatja majd a közönség. Az ezeregyéjszaka sokak számára ismerős, mégis rengeteg meglepetést és újdonságot rejtő, egzotikus meséi, slágervárományos zenék, izgalmas látványvilág és neves sztárfellépők gondoskodnak majd arról, hogy a musical szórakoztató kuriózum legyen. A dzsinn és az eunuch kettős szerepében Mészáros Máté lép színre, Dzsafárt, a gonosz fővezírt Stohl András személyesíti meg. A monumentális anyagot kerettörténet foglalja össze egységes egésszé — Seherezádé a változatos történetek elbeszélője. Az emblematikus nőalakot Trokán Nóra alakítja majd, partnere pedig Sahriár király szerepében Bányai Kelemen Barna lesz. Jázmin hercegnő meglepetésekkel teli szerepét Jenes Kitti kapta meg. A nagyszabású előadást Juronics Tamás állítja színpadra.

Kiváló színházi előadások és koncertsorozat Újszegeden

Öt színvonalas színházi előadással várja látogatóit a Szegedi Szabadtéri Játékok második játszóhelye Újszegeden. Az Erzsébet ligetben lévő helyszínen a frissebb hangvételű darabok és a hagyományosabb műfajok kedvelői is megtalálhatják a kedvükre való produkciót.

Július 7-én és 8-án a Játékszín sziporkázó vendégjátéka, a Menopauza kínál feledhetetlen élményeket a musicalrajongóknak. Bereczki Zoltán rendezése valódi musicaldívák — Hernádi Judit, Falusi Mariann, Tóth Enikő és Szőlőskei Tímea – közreműködésével, fülbemászó slágerekkel nyújt bepillantást a női lélek rejtelmeibe — nem csak hölgyeknek! Július 15-én műsorra kerül a Szegedi Nemzeti Színház egyik legnépszerűbb bemutatója, az Egy csók és más semmi is, Juronics Tamás rendezésében.
Az operaműfajt egy klasszikus remekmű, A varázsfuvola képviseli augusztus 4-én a debreceni Csokonai Színház vendégjátékában, Gemza Péter izgalmas rendezésében.

A sokszínű magyar népi kultúra látványos táncszínházi előadás formájában ölt testet az Újszegedi Szabadtéri Színpadon augusztus 12-én. A Nemzeti Táncszínház és a Duna Művészegyüttes Héttorony című produkciója Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész szellemi örökségének állít emléket. A darabot, melyben Kiss Ferenc zeneművei az Etnofon zenekar előadásában csendülnek fel, Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas koreográfus állította színpadra.
A nyári előadás-sorozatot a komédia mesterének, Neil Simonnak egy népszerű darabja zárja majd: augusztus 18-án és 19-én a Veres1Színház és Nagy Sándor színész-rendező krimibohózata, a Pletykafészek gondoskodik a felhőtlen szórakozásról.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpad koncertsorozata az előző év kiemelkedő sikere után 2023-ban is visszatér, ezúttal hét zenés esttel. Elsőként Zorán érkezik, hogy június 28-án kiváló zenésztársaival feledhetetlen koncertélménnyel ajándékozza meg a közönséget. Július 5-én az Ezzel még tartozom című estjén a Kossuth-díjas Demjén Ferenc fergeteges válogatást kínál számtalan remek slágeréből. Július 12-én a Prima és kétszeres Artisjus-díjas Palya Bea egyedülálló, népzenei gyökerekkel bíró, saját zenei nyelvén megfogalmazott dalai csendülnek fel.


Az Ezeregy éjszaka olvasópróbája (Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok/Tari Róbert)

A hazai zenei paletta kiválóságai mellett egy világhírű fellépő is megtiszteli az idén az Újszegedi Szabadtéri Színpadot. Július 26-án Al Di Meola Grammy-díjas zenész-zeneszerző utánozhatatlan gitártechnikája és sokszínű zenei világa kápráztatja majd el a jelenlévőket. 
Augusztus 2-án az Omega Naplemente emlékkoncerten idézhetik fel az érdeklődők a legendás együttes egyedülálló zenei világát. Debreczeni Ferenc — Ciki, az Omega Testamentum Zenekar és az Omega Szimfonik Zenekar mellett olyan elismert vendégművészek szólaltatják meg a népszerű dalokat, mint Király Linda, Bolyki Balázs és a Bolyki Soul & Gospel kórus, Szabó Győző, Lepés Gábor Lepe és Feke Pál. Augusztus 9-én a Kispál és a Lovasi összetéveszthetetlen hangulatú zenéje szórakoztatja az újszegedi nézősereget.
A klasszikus operettek és a cigányzene kedvelői számára Dolhai Attila, Oszvald Marika, Fischl Mónika és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak közös estje, a Zenére fel! című koncert nyújt kellemes kikapcsolódást augusztus 16-án a Budapest Folk Dance táncosainak közreműködésével.

Az érdeklődők további információkat találhatnak, valamint a még elérhető jegyekről tájékozódhatnak a www.szegediszabadteri.hu weboldalon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..