home 2024. június 19., Gyárfás napja
Online előfizetés
Itthon, otthon, haza(térés)
Fehér Márta
2023.07.21.
LXXVIII. évf. 29. szám
Itthon, otthon, haza(térés)

Felnőni a Kárpát-medencében címmel írók, költők, szerkesztők beszélgettek identitásról Tusványoson. Külhoni emberi sorsok, generációk és korszakok történetei, irodalmi művek mondatai villantak fel a Magyar Kultúra Sátorban másfél órában.

Sok mindenen átesett a magyar ember a történelem során, de azt mindig tudta, hogy a haza nem veszik el, a haza hazavár. A mai fiatalok sok mindent másként csinálnak, gondolnak, mint őseik, ám azt tudják, magyarok, és ez reménykedésre ad okot — hangzott el.

— Minden szövegem, minden mondatom arról szól, amit a vajdasági magyarok között élek meg — nyilatkozta Lovas Ildikó író, a beszélgetés egyik résztvevője. — Azokkal kell foglalkoznunk, akikkel a téren, az életen osztozunk. Én olyan döntést hoztam, hogy otthon maradok. A vajdasági magyarok elsősorban vajdasági magyaroknak vallják magukat, ez az alap, és teljesen egyértelmű, hogy a magyar nemzet részét képezik.

Lovas Ildikó a vajdasági irodalmi életen belüli párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben kánonná vált polgári, kommunista és hasonló tartalmú címkéktől meg kell szabadulni, helyére téve az 1945 óta létrejött vajdasági magyar irodalmat.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..