home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Itthon is lehetséges megmaradni és boldogulni
Tóth Péter
2015.06.01.
LXX. évf. 21. szám
Itthon is lehetséges megmaradni és boldogulni

Matolcsy György, az MNB elnöke Szabadkán járt — A sikeres vállalkozások létrehozása, ezzel együtt a szülőföldön való maradás és boldogulás Vajdaságban is lehetséges, csak tanulni kell Magyarország tapasztalataiból — mondta dr. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Szabadkán, ahol megtartotta a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság konferenciájának nyitóelőadását.

A jegybankelnök kitért az úgynevezett „újonnan jöttek” előnyeire is, hiszen az EU leendő tagjai okulhatnak a már csatlakozott államok hibáiból. Az egységes piac adta lehetőségek és a műszaki vívmányok hozzáférhetősége pedig megkönnyíti a felzárkóztatást. Matolcsy rámutatott, hogy Budapest mostanra mind vonzóbb befektetési központnak számít Berlin és Moszkva között. Egykor a magyar főváros a vasúthálózat egyik centruma volt, most az autópályák találkozási pontjában van. A jegybankelnök szerint lehetővé válna egy globális hálózat kialakítása, hiszen a magyar nép az elmúlt 100-120 év során a világ minden részére vándorolt.

Matolcsy az elhangzottakhoz hozzátette, a siker érdekében fel kell ismerni a lehetőségeket, és el kell kerülni a gazdasági, de főleg a politikai csapdákat. Hangsúlyozta, Magyarország a XX. században néhányszor nem tudta elkerülni az utóbbiakat, így önhibáján kívül többször is nehéz helyzetbe került. Szerbiának és azon belül Vajdaságnak is kiváló esélyei vannak a gyors felzárkózásra. Közel van az egységes és fejlett európai piachoz, az EU legdinamikusabban fejlődő régiója, Közép-Európa az ország közvetlen szomszédságában van, ami jelentős húzóerő lehet, csak élni kell a lehetőségekkel. 

Az elvándorlásról szólva Matolcsy kifejtette, Vajdaságban élve is elérhető a siker, de lehet, hogy közben el kell menni egy időre. „El lehet menni akár Magyarországra, akár az Európai Unióba, fel kell szívni a tudást, egy kis tőkét is érdemes felhalmozni, de haza kell jönni, mert itthon vannak a gyökerek, és az egész térség nagyon sikeres lesz a következő évtizedekben” — fogalmazott. A gazdaságilag erősödő Magyarország pedig biztos hátországa lehet a külhoni, a többi közt a vajdasági magyaroknak is.
Az utóbbi időben azt tapasztalhatjuk, hogy a közép-európai térség a világ egyik legdinamikusabban fejlődő részévé válik. Az információs forradalomnak köszönhetően globális szinten a tudás és az információ, sőt a tőke is egyre olcsóbb. A világhálón minden információ gyorsan elérhetővé válik, a kamatok pedig csökkennek.

A jegybankelnök egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy az Európai Unióhoz való közeledés hatalmas esélyekkel, de nagy kockázatokkal is jár. A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság (VMKT) V. Konferenciáján — melyet Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében rendeztek meg — azt is kijelentette, hogy az általa magyar modellnek nevezett gazdasági filozófia sikeréhez sokban hozzájárult a politikai stabilitás, a gazdaságirányítás iránt elkötelezett kormányzati támogatás és a foglalkoztatás bővülésének megteremtése. Az egyensúly és a növekedés (ez Matolcsy új könyvének a címe is) feltételei közé sorolta egy elkötelezett gazdaságpolitika megvalósítását. Arra is kitért, hogy a 2010 és 2014 között megvalósított sikeres gazdasági konszolidáció és stabilizáció különleges és példátlan a magyar gazdaságtörténetben, a döbbenetesen gazdag magyar kultúra pedig egy olyan további alap, amelyre a jövőbeli gazdasági sikerek épülhetnek. Míg a történelem kezdetén a fizikai erő, később a tőkefelhalmozás, addig a jövőben a tudás és a tehetség lesznek a gazdasági jólét alappillérei. Ezért van okunk nekünk, magyaroknak optimizmusra a jövőnkkel kapcsolatban. 

A konferencián Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, egyetemi docens Népességmegtartó képesség és képességmegtartó népesség címmel tartott előadást. Mórahalom húsz évvel ezelőtt még alig több mint ötezer lelket számlált, a lakosság száma évente százzal csökkent. Ma hatezernél többen laknak ott, és évente több mint százzal nő a lakosság létszáma, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kistelepüléseken tapasztalható negatív folyamatok megfordíthatóak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..