home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Itt tuti nem lesz alkotói válságod!
Szerda Zsófia
2023.04.29.
LXXVIII. évf. 17. szám
Itt tuti nem lesz alkotói válságod!

Malomfesztivál-alkotótáborok, 2023

Ha Malomfesztivál, akkor alkotótáborok, melyek az idén sem maradnak el. 2023. augusztus 4-étől 9-éig, azaz a fesztivált megelőző héten már megtöltjük az oromi malom környékét művészettel, nevetéssel, alkotással. Lesz itt minden, báb, mozgás, színészet, filozófia, politológia, képzőművészet, zene.

 

LEGYEN SZÍNHÁZ E TÁJ — MOZGÁS-BÁB-SZÍNHÁZI TÁBOR 

Táborvezetők: Cserepes Gyula, Pájer Alma Virág

„Tisza. Holtág. Mézesdülő. 1991. Késő augusztusi, tikkasztó délután. Mami és Tati a veteményesben dolgoznak. Apám hátul, a gyümölcsfák között. Senki sem figyel rám. Leosonok a nádasig. A fácánles régóta izgatja fantáziám. Odabent elszórt magvak. Ahogy kibújok, egy széles árnyék suhan el felettem. Landol a szürke gém.”

(Cserepes Gyula visszaemlékezése Óbecsére)

Talán minden gyermek fantáziáját megragadja a repülés lehetősége. A szárnyalás szabadsága. A vajdasági alföld határtalan távlata még inkább felnagyítja a végtelenséget. Elemien megrázó élmény ott állni, a semmi közepén — csak a föld, az ég és Te. Vagytok. Együtt. Eggyé válva. A lapos táj rekkenő mozdulatlansága csupán illúzió. A reszkető délibábok között szinte szikrázva rezeg az élet. A szántók fölött köröző rétisasok, a nádasok mellett zizgő szitakötők, a hullámzó fűszálak között illanó gyíkok — csupán néhány kiragadott példa az alföld szüntelen mozgolódására.

Az idei táborban ebből a környezetből merítünk ihletet. Várunk minden 16 és 26 év közötti érdeklődőt egy, a gyermeki fantázia és a végtelen szabadság határán létrejövő szárnyalás átélésére. Kisebb csoportokban dolgozva, a helyben, a házak körül fellelhető anyagokból (botok, rongyok, szalma stb.) építünk együtt óriásbábokat. Megtanuljuk úgy használni a saját mozgásunkat, hogy a látszólag halott tárgyakba életet lehelve, közösen alkossuk és mozgassuk meg őket. Madarakat. Pillangókat. Rovarokat. A környező tájra jellemző élővilág szárnyas lakóit. Melyeket a tábor zárásaként „megreptetünk” a Malomfesztivál tájain.

 

L(in)ÓKÖTŐ — Könyvillusztrációs alkotótábor

Táborvezetők: Szentpéteri Dóri, Madari Kinga

Az idei alkotótábor célja egy közös könyv létrehozása, amihez minden résztvevő legalább 1 verset illusztrál. Az illusztrációk linómetszéssel készülnek, legfeljebb 3 színrétegből összeállítva. A tábor végén mindenki egy saját példánnyal térhet haza, illetve közösen egy pop up kiállítást is összerakunk a végleges anyagból. Szentpéteri Dóri (PTE—MK Tervezőgrafika) segít az illusztrációk elkészítésében, és Madari Kinga (PTE—MK Tervezőgrafika) felel a könyvkötészet részéért.

„A DRUKKER Közösségi Nyomdaműhely egy 2018 óta működő pécsi alkotóközösség, saját magasnyomó-, szita- és risoműhellyel. Az egyesület tagjai olyan képzőművészeti és pedagógiai tevékenységet folytató alkotók, akiket a magasnyomtatás iránti érdeklődésük és elkötelezettségük köt össze. Küldetésük az érdeklődő képzőművészek, önkéntesek és az aktív grafikushallgatók szakmai inkubációján túl egy alumniközösség építése, illetve alapvetően társadalmi-szociális-környezeti hatásokra való művészi reflexiók indukálása.” (www.drukker.org, https://www.instagram.com/d.r.u.k.k.e.r/)

 

SZÍNÉSZTÁBOR

Táborvezetők: Nagyabonyi Emese színművésznő, Tóth András színművész

„Ez lett éjjelem, nappalom. Két napja asszem, hogy fürödni is elfelejtettem! Mert kerestem egy hétszótagú rímet, amire azt mondod, let's get, yo! Meg egy cepe-cepe-cepe hadarós. Meg ilyen veszett, felütéses, edzett flow-t!” Oromon a malom mellett csodák történnek nyáron. Barátságok, jelenetek, dalok születnek, szinte alig alszunk öt napig, beszélgetünk, játszunk és tanulunk. Leginkább egymástól. A színház az egymásra figyelés és az elfogadás eszköze tud lenni, ha hiszünk benne. A drámatáborban kreatív írással, mozgással, egymás és önmagunk megismerésével, zenével és — ami minden egyben — színházzal foglalkozunk. Nagyon várunk minden fiatalt, aki szeretne közösen alkotni és egy kicsit megismerni önmagát, a helyét a világban.

 

FOLKFUSION — ZENEI TÁBOR

Táborvezetők: Csasznyi Imi, Tokodi Krisztofer

Ha részt vettél a tavalyi zenei táborban, akkor újat nem tudunk mondani, mivel az élmények magukért beszélnek. Az idén újra beindítjuk a Folkfusiont, melyen Csasznyi Imi hagyományos népzenei örökségünket mutatja be, a már jól ismert folk underground stílusban, míg Tokodi Krisztofer az elektronikus zene univerzumából érkezik hozzánk. Ősi energiákat csomagolunk a legmodernebb köntösbe. Mindenki azt és annyit tesz hozzá, amit és amennyit érez. Nem az érdekel bennünket, amit nem tudsz, hanem az, ami ösztönösen fakad belőled.

A foglalkozásokon laza, közös zenélésre és éneklésre számíthatsz, jó hangulatban és kreatív környezetben. Célunk, hogy az örömzenélésben minden résztvevő személyisége kibontakozhasson.

Ha szívesen csatlakoznál hangszereddel/hangszálaiddal egy ilyen összekapcsolódásba, jelentkezz hozzánk. Rövid bemutatkozó leveledben írd meg, milyen hangszeren játszol, milyen stílust képviselsz, valamint hogy milyen zenéket szeretsz játszani.

Szeretettel várjuk azokat is, akiket érdekel az elektronikus zene világa, azon túl, hogy hangszeren játszanak. Egy laptop használata már elegendő, mi igyekszünk segíteni megvalósítani az elképzeléseiteket. A gyorstalpaló után, mely igazán egyszerű lesz, közös zenéléssel fogjuk összekötni az elsajátított technikákat. Egy különleges zenei élmény vár rátok, ne habozzatok, gyertek, vegyetek részt a táborban!

 

„Minek filozofálsz?”, „Ne politizálj!” — FILÓ TÁBOR

Táborvezetők: Sárcsevity Hajdú Bea, Tóth Szilárd János, Tóth Tamara

Ha szeretsz „filozofálni”, vagy a barátaid gyakran rád szólnak, hogy azt teszed, itt a helyed! Ebben a táborban társadalmi-politikai kérdésekről fogunk „filozofálni”. Nem vicc. A célunk, hogy társadalmi-politikai kérdések mögé nézzünk, és egy kicsit elvontabban az ilyen-olyan véleményeket megalapozó morális elméletekkel szöszöljünk. Olyan kérdésekre keressük a választ, mint: Legyenek-e korlátai a szólásszabadságnak? Hogyan juttathatom érvényre a véleményemet? Milyen egy ideális állam? Egyáltalán van olyan? Nyissuk-e ki a határt a bevándorlók előtt, vagy inkább csukjuk be? Jó dolog-e a hazafiság? Kell-e női kvóta a parlamentben vagy bárhol máshol? Kinek legyen és kinek ne legyen szobra közterületen? Délelőttönként beszélgetések, csoportmunka és olvasókörök lesznek (ne aggódj, a szövegek rövidek és érthetőek), délutánonként izgalmas foglalkozásokkal várunk. Gyertek, gondolkodjunk együtt olyan kérdésekről, amelyek mindenkit érintenek! A műhely a Szerbiai Kolping Társaság hozzájárulásával valósulhat meg. A Szerbiai Kolping Társaság húsz éve van jelen Szerbiában, és kezdeményezéseivel megpróbálja elősegíteni a társadalmi változásokat. Egy olyan társadalom mellett kötelezi el magát, amelyet az aktív polgárok, az esélyegyenlőség és a méltóságteljes élet jellemez.

Jelentkezni Szerda Zsófinál lehet a desiresofi@gmail.com e-mail-címen. Minden tábor maximum 15 főt fogad, a korhatár 16+, a jelentkezési határidő június 15-e. Az alkotótáborban való részvétel díja: 6000 dinár. Ha jelentkezel valamelyik táborba, a helyszínen kedvezményesen (2000 dinár) vásárolhatsz Malomfesztivál-bérletet.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..