home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Itt a 6-os, hol a 6-os?!
Kartali Róbert
2023.12.13.
LXXVIII. évf. 50. szám
Itt a 6-os, hol a 6-os?!

Hat hét leforgása alatt a VMSZ 354 rendezvényt valósított meg Vajdaság 74 településén — összegezte a Vajdasági Magyar Szövetség választási kampányát dr. Pásztor Bálint. A VMSZ megbízott elnöke a párt elnökségével, valamint a tartományi és a köztársasági jelöltlistán a legelőkelőbb helyeken szereplő jelöltek jelenlétében megtartott sajtótájékoztatón arra buzdította a választópolgárokat, hogy december 17-én menjenek el szavazni, és mindkét listán karikázzák be a 6-ost.

Az elmúlt hat hét példa nélküli kihívások elé állította a Vajdasági Magyar Szövetséget és a vajdasági magyar közösséget. Pásztor István halála ilyen közel a választásokhoz példa nélküli helyzetet teremtett, de ennek ellenére a VMSZ méltósággal és tisztességgel csinálta végig a kampányt — foglalta össze Pásztor Bálint.

— Nem különbözött ez attól az erőfeszítéstől és attól a munkamódszertől, ahogy a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai a kampányokon kívüli időszakokban is el szoktak járni, hiszen mi folyamatosan az emberek között, a közösségünk tagjai között vagyunk jelen. Rendezvényeken, közösségi találkozókon. Fontosnak tartjuk azt, hogy ez ne csak kampányidőszakban történjen, de amikor a választások kiírásra kerülnek, akkor kötelességünk az, hogy megpróbáljunk mindenkit megszólítani, megpróbáljunk minden településre eljutni, mindenkivel beszélgetni, mindenkinek a problémáját meghallgatni, és arra megoldást kínálni.

A VMSZ megbízott elnöke emlékeztetett, hogy a választások kiírásakor rekordszámú választópolgár támogatta a VMSZ részvételét mind a köztársasági, mind pedig a tartományi választáson.

— November 6-án a köztársasági jelöltlista állításhoz 11 355 aláírást gyűjtöttünk össze. Soha ilyen sokat, soha ilyen rövid idő alatt. November 7-én át is adtuk a listát. A tartományi választások vonatkozásában pedig néhány óra leforgása alatt 6526 aláírást gyűjtöttünk, és november 21-én átadtuk a listát, mind a két szavazólapon a 6-os számmal veszünk részt a választásokon. Szeretnék még egyszer mindenkinek köszönetet mondani, aki támogatta a Vajdasági Magyar Szövetség indulását a választásokon.

A VMSZ a vezetője elvesztése miatt módosította jelmondatát is, mely úgy hangzik: Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! Pásztor Bálint elmondta, olyan választási eredményt szeretnének elérni, amelyre Pásztor István büszke lehetne.

— A közösségért dolgozunk, ahogy az ő elnöksége idején is tettük az elmúlt közel 17 évben, és a jövőért dolgozunk, azért, hogy legyen magyar jövő Vajdaságban a következő időszakban is, hogy az itteni magyarok meg tudjanak kapaszkodni, meg tudjanak maradni a szülőföldjükön, magyarként fejlődni is tudhassanak, meg tudjanak erősödni. November 10-én Magyarország miniszterelnökével volt egy találkozó, amelyen azonkívül, hogy megerősítettük a Fidesz és a VMSZ, illetve a magyar kormány és a VMSZ szövetségét, három konkrét ügyben is beszélgettünk. Mind a három ügy azóta megoldódott, mégpedig 18 nap leforgása alatt, hiszen november 10-én volt ez a találkozó. November 20-án már napi 24 órát működött a Horgos 2 határátkelő. November 23-án Magyar Levente miniszterhelyettes úr jelenlétében meghirdettünk két új pályázati kiírást a Prosperitati Alapítvány menedzselésében, összesen 4 milliárd forint értékben a kisvállalkozóknak és a mezőgazdasági kistermelőknek. November 28-án utasbarát menetrenddel elindult a Szeged—Szabadka közötti vasúti összeköttetés, ami nemcsak a két országot, nemcsak a két várost köti össze, hanem a határnak ezen az oldalán összeköti Horgost, Királyhalmot, Hajdújárást, Palicsot és Szabadkát, reális közlekedési alternatívát felkínálva a közúti közlekedés mellett.

Ami a számokat illeti, az elmúlt hat hétben összesen 354 rendezvény áll a VMSZ mögött. Mindez 74 településen valósult meg Ürményházától Doroszlóig, egész Vajdaságot bejárva. Ha ehhez hozzáteszik a médiaszerepléseket is magyar, illetve szerb nyelven, Magyarországon, illetve Szerbiában, akkor ez a szám már 400 fölötti. Pásztor Bálint arról is beszélt, hogy nagyon erőteljes magyarországi részvétel jellemezte a Vajdasági Magyar Szövetség kampányát.

— Ez azért fontos, mert azt juttatta kifejezésre, hogy ebben a nagyon nehéz helyzetben, ami a közösség életében a kilencvenes évek vérzivataros idejét követően biztosan a legnehezebb periódus, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági magyar közösség nincs egyedül. Időrendi sorrendben részt vett a kampányunkban Magyar Levente miniszterhelyettes, Lázár János miniszter, Szalai Ádám a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya, Zsigmond Barna Pál miniszterhelyettes, Mága Zoltán hegedűművész tartott két nagy sikerű adventi hangversenyt Pásztor István emlékére. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Bóka János miniszter, Gulyás Gergely miniszter, Nagy János államtitkár, dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr, és a kampány végéig várjuk még Szijjártó Péter miniszter urat, illetve Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét. Tehát a Vajdasági Magyar Szövetség nem árvult el, nincs magára hagyva, egységesen dolgoztunk az elmúlt hetekben, magyarországi támogatásra is számíthattunk a Fidesz részéről, és összmagyar összefogást tapasztaltunk meg, hiszen a Magyar Állandó Értekezleten is minden nemzetrész vezetője azt kérdezte, hogy miben segíthet bennünket.

Pásztor Bálint elmondta, hogy mindezek tudatában arra számítanak, hogy ez az egység, amelyet tapasztaltak az elmúlt hat hétben, vasárnap is megmutatkozik a szavazóhelyeken. Arra számítanak, hogy a magyar közösség egységes lesz, és mindazoknak a támogatására is számíthatnak, akik számára a VMSZ politizálási stílusa az a normalitás, amelyet az elmúlt másfél évtizedben is képviseltek.

— Arra számítunk, hogy a köztársasági választásokon az egyetlen magyar és az egyetlen vajdasági opcióként sok polgártársunk ki fog bennünket tüntetni a bizalmával annak érdekében, hogy azt a munkát, amely jellemezte a pártunkat az elmúlt 16-17 évben, tovább tudjuk vinni, hiszen azt bizonyították az elmúlt esztendők, hogy azok az ügyek, amelyeket mi képviseltünk, senki másnak nem fontos, legyen szó kisebbségi jogérvényesítésről, infrastrukturális beruházásról, gazdaságfejlesztésről, közösségépítésről, Vajdaság autonómiájáról vagy bármely más kérdésről.

A VMSZ megbízott elnöke végül arra kérte a választópolgárokat, hogy vasárnap, december 17-én menjenek el szavazni, és tüntessék ki a VMSZ-t a bizalmukkal, és mindkét szavazólapon karikázzák be a 6-ost.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..