home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Ismét lezárták a Szkadari utcát
Rencsényi Elvira
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám
Ismét lezárták a Szkadari utcát

Az utcabeliek évek óta harcolnak a közvetlen közelükben működő autóbontó környezetszennyező tevékenysége, valamint a hatalmas, többtonnás teherautóknak az ezen a földúton történő közlekedése ellen — eredménytelenül. A szűk utcát nem az ilyen teherforgalomra tervezték, és elvileg a Dado Metal autóbontó tulajdonosa nem is tehetné meg, hogy itt teherautókkal szállíttatja a roncsokat. Ám az illetékesek semmit sem tesznek az ügy orvoslása érdekében.

A lakóházak a folyamatos dübörgés és rázkódás — melyet a hatalmas, 7,5 tonnás és annál nagyobb tehergépjárművek keltenek — következtében megrongálódtak, pihenni nem lehet, de a legveszélyesebb itt, ebben az utcában gyalogosan vagy kerékpárral közlekedni. Sok a gyerek és az idős ember, akik iskolába, orvoshoz, bevásárolni indulnak, és ha éppen akkor egy hatalmas kamionnal találják szemben magukat, le kell húzódniuk a kertekbe vagy valamelyik ház udvarába. Az autósok is félve hajtják ki udvarukból a járművüket, mert bármikor útjukat állhatja egy teherautó.

Az öt évvel ezelőtt kezdődött kálváriának mindmáig nincs vége, még csak előrehaladás sincs az ügyben. Noha létezik hivatalos, a szabadkai önkormányzat környezetvédelmi felügyelősége által kiadott bizonylat arról, hogy a roncstelep súlyosan szennyezi a környezetet, a cégnek mégis megvan a működéséhez szükséges minden engedélye.

A város hónapokkal ezelőtt elrendelte a teherforgalmat tiltó jelzőtábla elhelyezését az utca elején, de az másnapra eltűnt. Most megint ott áll, a rendőrség, ha „tetten éri” a szűk utcában közlekedő kamiont, megbüntetheti a vezetőjét 5000 dinárral, de mást nem tehet. Az érintett polgárok megkerestek már szinte minden illetékes fórumot, mindenütt panaszt tettek, még a megfelelő tartományi titkárságon, illetve a köztársasági minisztériumban is, de sikertelenül.

A lakók a keddi, január 13-ai útzárlatot néhány óra elteltével feloldották, s követelték, hogy a város vezetősége fogadja őket, és tegyen meg mindent a helyzet orvoslása érdekében. Erre ígéretet is kaptak, de az illetékesek elhalasztották az első megbeszélést. Maglai Jenő polgármester végül pénteken, 16-án fogadta a polgárokat és ígéretét adta, hogy megoldást keres az előállt helyzetre, a lakók türelmét kérte.

Az utcabeliek még várnak, ha azonban mégsem történik pozitív változás az ügyben, akkor tartósan, akár több napra is lezárják az utcát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..