home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ismét kezdődik?
(T. T., tv.)
2011.10.05.
LXVI. évf. 40. szám

Forró a levegő Szerbiában: Topolya, Temerin, Kosovo, Újvidék... Hamarosan parlamenti választások lesznek, de népszámlálást is tartanak az országban. A politikusok helyezkednek, próbálgatják egymás erejét, a még hatalmon levők pedig megtesznek mindent azért, hogy továbbra is a foteljükben maradjanak....

Forró a levegő Szerbiában: Topolya, Temerin, Kosovo, Újvidék... Hamarosan parlamenti választások lesznek, de népszámlálást is tartanak az országban. A politikusok helyezkednek, próbálgatják egymás erejét, a még hatalmon levők pedig megtesznek mindent azért, hogy továbbra is a foteljükben maradjanak. Folyik a hangulatkeltés, a már jól bevált eszközökkel manipulálnak: félelem- és hisztériaszítás, figyelemelterelés, bűnbakkeresés. Röpködnek az ígéretek, a baloldal a jobboldalra kacsingat, és fordítva. Aki eddig liberális volt, most egy kicsit nacionalista lesz, az úgymond demokraták egy kis időre monarchákká vedlenek, az autonomisták Nagyszerbiában gondolkodnak, s aki eddig EU-orientált politikát folytatott, az most inkább Kosovót választaná... Céljuk a bizonytalanok meggyőzése, illetve a másik oldal szavazóinak az átcsalogatása.
Most Szerbiában éppen (újra) a nacionalizmus a trendi. Némely internetes újság fórumain már szervezkednek, jönnének Vajdaságba rendet csinálni, abba a tartományba, ahol állítólag már szerbül sem szabad megszólalni. Horthy fasisztáinak a leszármazottaival egyszerűen nem lehet bírni, írják, hiszen nemcsak hogy az elkobzott vagyonukat követelik vissza, hanem terrorizálják is az ártatlanokat. Túl sok jogot kaptak a kisebbségek, főleg a vajdasági magyarok. Ideje közéjük csapni, a történelmet úgyis az erősebb írja...
Ismét kezdődik? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
SEBESTYÉN Gáspár királyhalmi földműves:
- Remélem, nem, de a jelek arra utalnak, hogy valami újra bűzlik ebben az országban. Egyre gyakoribbak a magyarok elleni incidensek, lassan már nemcsak este, hanem nappal is veszélyes kimenni az utcára. Megdöbbenve hallottam a Radanovácon történtekről, az újvidéki helységnévtábla magyar feliratának átfestéséről, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben történt vandál cselekedetről, a temerini eseményekről. Szinte nem múlt el nap, hogy ne hallottunk volna valamilyen incidensről, s gyakran már a televíziót is félve kapcsolom be. Nem tudom, mi az oka ennek az újabb zűrzavarnak, remélem, a balkáni lőporoshordó nem robban fel. Aggasztanak a Kosovóban történő események is, a jarinjei és a brnjaki átkelőn enyhén szólva elég feszült a helyzet. Remélem, az ott élő szerbek, albánok, kormányunk és a KFOR-vezetői hamarosan megegyezésre jutnak, s a konfliktus nem terjed tovább. Nem tudom, mikor lép már a normális útra az ország, itt mindig újabb konfliktusok alakulnak ki, melyek gátolják a fejlődést és a európai unióhoz való csatlakozást.
JAKAB István szabadkai nyugdíjas:
Tulajdonképpen véget sem értek ezek a dolgok, csak időnként a sajtó valamilyen oknál fogva felkapja őket, és jól elcsámcsog rajtuk. Főleg a választások előtt. Mint ahogy korábban is verekedtek a gyerekek, úgy püfölik most is egymást. Annyi különbséggel, hogy a most felnövő generáció sajnos abban az időszakban született, amikor a sovinizmus, a nemzetgyűlölet állami hitvallás volt. Az eltelt időszakban politikusaink semmit sem tettek a problémák kezelésére, túlságosan is el voltak foglalva a politikával. Nehéz lesz kezelni a helyzetet, főleg akkor, ha igazságtalan ítéletek születnek. Amikor magyar ver szerbet, arról az egész ország tud, de amikor fordítva történik, akkor bagatellizálják a dolgot. Elítélek minden erőszakot, de azt gondolom nem szabad hagynunk magunkat. Így talán majd jobban tisztelnek bennünket.
TÓTH András palicsi gazdálkodó:
- Nem tudom, remélem nem. Bízom abban, hogy az utóbbi időben a nemzetek között egyre gyakrabban előforduló incidensek a rendőrség hatékony munkájának köszönhetően hamarosan megszűnnek. Néhány hete megnőtt a magyarok elleni incidensek száma, habár Temerinben magyarok vertek szerb nemzetiségű fiatalokat, de azt is hallottam, hogy előtte állítólag a szerb fiatalok szóltak oda valamit a magyar gyerekeknek. Néhány nap múlva pedig egy magyar fiatalt, majd egy szerb középiskolást ért támadás. Nem tudom, mi lehetne a megoldás, de elejét kellene venni az effajta kilengéseknek - vagy nem is tudom, minek nevezzem őket -, nehogy kicsússzanak az események az ellenőrzés alól. Az illetékeseknek meg kell akadályozni minden ilyen cselekményt, hiszen a tömegtájékoztatási eszközök révén a hírek gyorsan terjednek, külföldön is tudomást szereznek a nálunk zajló eseményekről, s így akadályok gördülhetnek az ország európai uniós csatlakozása elé.
VARGA György hajdújárási nyugdíjas:
- Sajnos, napról napra szembesülünk olyan újabb incidensekkel, provokációkkal, amelyek az esetek többségében a magyar kisebbséget érintik. Érdekes, hogy mindezek általában a magyar többségű településeken történnek. Nem tudom, mindez a véletlenek szerencsétlen közrejátszása-e, vagy valaki(k) tudatosan irányítják az eseményeket, és biztatnak a feszültség gerjesztésére. Csak nehogy még jobban elharapózzanak a dolgok! Az eddig megtörténteknek sem kellett volna szabad bekövetkezniük. Remélem, az illetékesek gyorsan megtalálják az elkövetőket, s példás büntetésben részesítik őket. Nem tudom, hogy a kosovói határon elkezdődött galiba mivé lesz. A szerbek barikádokat emelnek, kővel dobálják a KFOR-katonákat. Megszokták, hogy korábban az ő akaratuk érvényesült, ők dirigáltak az egykori déli tartományban, a függetlenné válás óta azonban kisebbségbe kerültek, s úgy látszik, ehhez nem is akarnak, nem is tudnak hozzászokni. Kormányunknak nyugalomra kellene intenie őket addig, amíg nagyobb baj nem történik. Politikusainknak, minisztereinknek pedig a rájuk bízott feladatokkal, saját szaktárcájukkal kellene elsősorban törődniük, akkor talán jobban élnénk. Ők azonban Kosovóval vannak elfoglalva, a többi ügyes-bajos dolog nem igazán érdekli őket.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..