home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Ismét benépesült a Vásártér
Talpai Lóránt
2023.07.07.
LXXVIII. évf. 27. szám
Ismét benépesült a Vásártér

A tizenegyedik Kanizsa Feszt

A kerek, tizedik évforduló után, a Vajdasági Kulturális Központ Egyesület szervezésében az idén is megrendezték a Kanizsa Fesztet, immár tizenegyedik alkalommal. Ahogyan az elmúlt években is, három napon keresztül számos programra látogathattak ki az érdeklődők. Felnőttek és gyerekek egyaránt megtalálhatták a számukra érdekeseket. A zenekedvelők pedig minden este több koncerten szórakozhattak.

Többek között fellépett a Heavenhike, a Rudán Joe Band és Kalapács József, a Phrenia, a Riblja čorba, a Playboys, a Samas, a Road és a Deskavary. Emellett lemezlovasok keverték a zenét az elektronikus zenei színpadon.

A fesztivál programjai közül kiemelkedtek a hagyományápoló összejövetelek. Lehel Kürtje címmel kürtfúvást tartottak, majd jurtaállítással és íjászbemutatóval folytatódott a rendezvény. A Cifraszűr népdalkórus fellépését, Szalma Tamás Fütyülő Íjak című bemutatóját vagy éppen a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület által bemutatott harci cselekményeket és középkori táncokat is sokan megtekintették.

Az állandó műsorszámok mellett kötetlen tevékenységeken is részt vehettek a látogatók. A fiatalabbak kedvelték a kisállat-simogatót, bepillanthattak a régi mesterségek világába, kézművesvásáron, íjászaton, kézműves-foglalkozásokon vehettek részt. Továbbá szabadtéri társasjátékkal, ugrálóvárral és arcfestéssel is szórakozhattak. A legkisebbek viszont azt is kipróbálhatták, milyen rendőr- és tűzoltóautóban ülni.

Forró Lajos egykor a magyarkanizsai Tisza-part benépesítését tűzte ki célul azáltal, hogy létrehozta a Kanizsa Fesztet. Az alábbiakban kiderül, hogyan tekint vissza az elmúlt esztendők rendezvényeire, valamint arra, milyen volt az idei fesztivál:

— Egy társasággal találtuk ezt ki, Fejős Sanyi, Szombati Béla, Kovács Bicskei Tibi barátaimmal együtt zenéltünk, és akkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy Kanizsára hozzuk a zenét. Azt tudni kell hozzá, hogy Sanyi és én benne voltunk a Zentai Nyári Ifjúsági Játékok utolsó három alkalmának a szervezésében, és az ott szerzett tapasztalat, illetve hogy gólyatáborokat szerveztünk Magyarországon az egyetemen, ötletet adott ahhoz, hogy kitaláljuk a mostani fesztivált. Tíz-tizenegy éve. Tehát így indult, és az akkori polgármester, Nyilas Mihály fölkarolta az ötletet, szabad kezet és támogatást kaptunk. Szép lassan raktunk hozzá mindig dolgokat, ilyen például az, amit most már több alkalommal szervezünk, a közösségi nap. Idővel kinőtte magát az esemény. A szervezés hosszadalmas munka, amikor vége a fesztiválnak, akkor már kezdjük tervezni a következőt. Jóval előbb le kell foglalni a zenekarokat, és ahogy közeleg a kitűzött dátum, egyre több a munka. Egy héttel a fesztivál kezdete előtt már szinte éjjel-nappal dolgozunk, hogy a végeredmény mindenki számára szép és elfogadható legyen. Kiemelném még, hogy a Green Future szervezőtársulatával baráti és nagyon jó munkakapcsolatot ápolunk, a legutóbbi három zentai fesztivált együtt szerveztük. A közösségi nappal és a fesztivállal elértük, hogy meg tudtuk hirdetni a szlogent, melyet én már nagyon régóta szerettem volna, még a kezdetektől, nevezetesen azt, hogy a Kanizsa Feszt mindenkié. Itt 0—99 éves korig mindenki megtalálja a neki való szórakozást, a gyereknapon a gyerekek játszhatnak, a kisszínpadnál a fiatalabb generáció tud szórakozni a mai elektronikus zenei dallamokra, míg a nagyszínpad az idősebb generációt várja rock-, pop-, illetve retró zenei kínálattal, és így valójában az összes korosztály igényeit lefedjük. A COVID-időszak azonban sokat rontott a fesztiválok helyzetén. Előtte volt egy fellendülés, majd utána az emberek nehezebben mozdultak ki. Nyilván ettől függetlenül próbáltuk az igények szerint megszervezni a fesztivált az idén is. Sokan szerették volna évek óta a Riblja čorba együttest, most sikerült is meghívni. A Road zenekart is sokan kérték, a Rudán Joe Band és Kalapács József szinte már állandó vendégeink. Az elektronikus színpadon van egy nagyon ügyes segítőnk, DJMaxi, aki segített összerakni a programot, a legújabb előadókból válogatott az idén is, ilyen például Lotfi Begi is, aki most volt először nálunk a Délvidéken. De itt volt Andro, illetve Katapult is először a Kanizsa Feszten. Mindig próbálunk valami meglepetést is belecsempészni a programba. Most egy filmvetítéssel kezdtünk, egy kiemelt helyszínen Radics Bélára emlékeztünk, a magyar gitárkirályra. A róla szóló filmet, A megátkozott embert vetítettük le, és a nézőknek lehetőségük nyílt találkozni az alkotás készítőivel. Ezzel a meglepetéssel indítottunk a nyitónapon, utána pedig belecsaptunk a koncertekbe — hallottuk Forró Lajostól.

A szerző és Puskás Károly felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..