home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ismét Ricsajjal zárunk
Dr. Csermák Zoltán
2022.11.10.
LXXVII. évf. 45. szám
Ismét Ricsajjal zárunk

Nagyrendezvények része a délvidéki népművészeti oktatóprogram

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság komplex népművészeti foglalkozását, a Ricsajt. Az eseménysorozat találkozóit idén novemberben és decemberben három helyszínen tartják.

A Ricsaj gyermek néptánctalálkozó jelentős múltra tekint vissza, idén már 19. alkalommal szervezik meg Óbecsén. A jeles rendezvény célja nem változott a két évtized alatt: a magyar népi kultúra népszerűsítése a fiatalok körében. Az eseményeken az ifjú nemzedék megismerheti ősei hagyományait, életmódját, behatóbban foglalkozhat kultúrájukkal, valamint elsajátíthatja szűkebb pátriája dalait és táncait is. Az elmúlt évek során az első összejövetelek egykori gyermekei már felnőttek, s utódaikat hozzák el Óbecsére, így a hagyomány folytatódik. Felgyorsult világunkban a tradíciók továbbadásának fontos szerep jutott, nem szakad meg az a lánc, mely egy évezrede élteti a magyar értékeket.

E célok mentén fogalmazódott meg a gondolat, hogy a rendezvényt a szervezők foglalkozásokkal is gazdagítsák. Az ötletet tett követte, és „Ricsaj, Találkozás a népművészettel” címmel évről-évre vajdasági néptáncoktatók, néptáncosok, zenészek, mesemondók és kézművesek tartanak bemutatókat, foglalkozásokat az óvodás, illetve iskolás gyerekek számára.

Az óbecsei központi rendezvény népművészeti foglalkozása az évek során kibővült, s számos újabb helyszín kapcsolódott be a kezdeményezésbe. Idén három település Törökbecse, Szabadka és Óbecse ad otthont a találkozónak. A szervezők koncepciója szerint ebben az évben kizárólag nagyrendezvények mellé társulnak a „Ricsajos” foglalkozások. A fellépők ezzel járulnak hozzá a résztvevő fiatalok kulturált szórakoztatásához, az örömteli alkalmak egyben lehetőséget nyújtanak eszmecserékre, barátkozásra is.

A Ricsajokon idén sem marad el a néptáncoktatás és a táncház, a kézműves mesterségek kipróbálása, a játszóház és a népdalok tanítása. A szervezők az időbeosztásra is figyelmet fordítanak, a népmesék pedig néhány perc nyugalmat sugallnak a „nyüzsgő” műsorok előtt-között.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..