home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ismerjük meg a Rubik-kockát!
Tóth Tibor
2021.06.23.
LXXVI. évf. 25. szám
Ismerjük meg a Rubik-kockát!

A Rubik-kocka megjelenésének negyvenötödik évfordulója alkalmából Magyarország Nagykövetségének Kulturális Szolgálata, a Collegium Hungaricum több szerbiai városban Rubik-programsorozatot indított, melynek második állomása Magyarkanizsa, a Cnesa OMI színházterme volt. A rendezvény célja, hogy az új nemzedék, a fiatalok megismerjék ezt a nagyszerű, magyar logikai játékot.

Negyvenöt éve jelent meg a bűvös kocka, melyet Rubik Ernő magyar építész, tervező talált fel. A háromdimenziós, mechanikus logikai játékot 1980 óta — amikor elindult a külföldi értékesítése — Rubik-kockának hívják. A Rubik-kockát ma a legnagyobb magyar találmányok között tartják számon.


A gyerekek a kocka kirakásának lépéseit figyelik

— A világ már elfelejtette, hogy a Rubik-kocka magyar találmány, és a negyvenötödik évforduló kiváló alkalom arra, hogy mindenkit emlékeztessünk: a világszerte nagy hírnévnek örvendő kocka magyar. Utazásaim során tapasztaltam, hogy Tokiótól Mexikóig mindenhol használják, de senki sem tudja, honnan ered. Küldetésünknek tekintjük ennek a magyar találmánynak a bemutatását. Talán az idősebb generáció tudja, hogyan kell összerakni a színeket, a fiatalabbak már kevésbé. Két hete Čačakon volt az első ilyen bemutatónk, mely rendkívül nagy sikert aratott. Július közepén az érdeklődők Újvidéken ismerkedhetnek meg a kockával, szeptembertől pedig mindenhova ellátogatunk, ahova csak hívnak bennünket — mondta Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum igazgatója.


Szentgyörgyi Klára

Az eseményen jelen volt a Rubik-kocka kirakásának szerb bajnoka, a belgrádi Aleksa Radovanović, aki ismertette a kocka felépítését és kirakásának lehetőségeit.

— Az egyik videómegosztó oldalon találtam rá a Rubik-kockára, azonnal megtetszett, és másnap már vásároltam is egyet magamnak. 2015-ben kezdtem el foglalkozni vele, az első napon három-négy óra alatt raktam helyükre a színeket. A kocka kirakása nem nehéz, de a megfelelő gyorsaság eléréséhez rengeteg gyakorlás szükséges. Egy robot 0,887 ezredmásodperc alatt képes kirakni a kockát, a világcsúcsot 3,47 másodperccel egy kínai versenyző tartja. Legfeljebb húsz lépésből ki lehet rakni, bárhogy keverik is össze a színeket. A játék a tengelyen elforduló, egymást összetartó elemek elvén működik — mondta a bajnok.


Aleksa Radovanović

A színházteremben megjelentek megpróbálkozhattak a Rubik-kocka kirakásával, a bátrabbak számára pedig versenyt is szerveztek, melynek végén a megérdemelt ajándékok sem maradtak el. A program támogatója a Pokloni.com Kft. volt.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..