home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Iskolanapot ünnepelt a Paulinum
Kartali Róbert
2024.01.31.
LXXIX. évf. 5. szám
Iskolanapot ünnepelt a Paulinum

Szent Pál apostolról, a szabadkai Paulinum névadójáról és az intézmény 61. tanítási évéről püspöki szentmisével emlékeztek meg csütörtökön a szemináriumi kápolnában.

A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium az egyetlen egyházmegyeközi intézmény Szerbiában. A klasszikus irányzatú nyelvi gimnázium az 1962/63-as tanévben indult, és mindenekelőtt a teológiai és a filozófiai tanulmányokra összpontosít, mellettük a klasszikus nyelvekre és történelemre készíti fel diákjait. A Paulinum eddig több püspököt adott az egyháznak, a bácskai és a bánsági papok nagy többsége is paulinista volt, de sok világi személyiséget is felkészített hivatására. A gimnáziumot nemzetközileg már a kezdettől fogva elismerték, míg Szerbiában csak 2004 februárjában lett akkreditálva.

Az ünnepségen jelen volt dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Szakállas Zsolt oktatási titkár, Kern Imre alpolgármester, Matin Hajnalka polgármesteri tanácsos.

— A VMSZ mindig is támogatta, hogy a Paulinum jogi helyzete megoldódjon — emelte ki dr. Pásztor Bálint. — Ma az a feladatunk, hogy minden támogatást megadjunk ennek az intézménynek, hogy az elmúlt bő hat évtizedhez hasonlóan ezt a fontos nemzet- és vallásmegtartó tevékenységet folytatni és végezni tudja.

— A Paulinum több mint hatvan éve működik, és az első olyan felekezeti gimnázium, amely állami verifikációval, akkreditációval rendelkezik — mutatott rá Szakállas Zsolt. Hangsúlyozta, hogy a Paulinum folyamatosan azon dolgozik, hogy minél jobb és sikeresebb diákokat neveljen, és az sem mellékes, hogy követi az előírásokat, a vonatkozó törvényekben meghatározott követelményeket.

Steiner Arnold első osztályos tanuló történelem szakon szeretné folytatni tanulmányait, úgy gondolja, hogy a Paulinum a keresztény értékek közvetítésével és a nyelvi felkészítéssel alapos tudást ad majd céljai eléréséhez. Huszár Andor most negyedikes. Mint mondta, nem papi hivatásra készül, de a jövőben is szeretne közel maradni az egyházhoz. Azért választotta ezt az iskolát, mert bátyja is ide járt, és jó tapasztalatai voltak, ő egyébként teológiát tanul Szegeden.

Ez az intézmény egyedi helyet foglal el az ország iskolai rendszerében, hiszen egyházi alapítású, és egy épületen belül egyszerre két intézménynek is helyet ad, egy gimnáziumnak és egy kollégiumnak, szemináriumnak — emelte ki Tojzán László. Az intézmény rektora elmondta, a diákok a kollégiumban teljes ellátásban részesülnek, akiket különféle támogatásokkal igyekeznek segíteni. Ingyenes a kollégium, és az iskola gondoskodik a könyvekről és a kellő felszerelésről is. Egy külön programot is terveznek elindítani, mely révén anyagilag is próbálják támogatni a diákokat.

Az iskolanapon a tavaly májusban elhunyt Miocs Józsefről is megemlékeztek, aki 1975-től volt a Paulinum rendes tanára, majd 1981-től haláláig az intézmény igazgatója. Miocs József életének nyolcvankettedik, papságának ötvenötödik esztendejében halt meg. A Paulinum működését éveken át támogatta a tartományi képviselőház elnökeként Pásztor István, aki többször is úgy nyilatkozott, hogy annak reményében építi ezt a hagyományt, hogy a mandátuma lejárta után az utódja is folytatja majd.

Az ünnepi szentmisét Msgr. Fazekas Ferenc szabadkai püspök vezette, akivel együtt miséztek a szeminárium elöljárói. A Paulinumba való beiratkozással kapcsolatos tudnivalók megtalálhatóak az intézmény honlapján, de az érdeklődők a helyi plébánosoknál, hitoktatóknál, illetve személyesen a Paulinum igazgatóságán is kaphatnak útbaigazítást.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..