home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Iskolakerülő tábor Noszán
(T. T.)
2008.09.10.
LXIII. évf. 37. szám
Iskolakerülő tábor Noszán

A tábor részvevői - Szabó Attila felvételeA nyári szünidő utolsó hetében gyermekzsivajtól volt hangos a noszai általános iskola környéke. Senki ne essen tévedésbe: a tanév Noszán is szeptember elsején kezdődött, a hajdújárási-királyhalmi-noszai Petőfi Sándor Általános Iskola azonban úgyneve...

A tábor részvevői - Szabó Attila felvétele

A nyári szünidő utolsó hetében gyermekzsivajtól volt hangos a noszai általános iskola környéke. Senki ne essen tévedésbe: a tanév Noszán is szeptember elsején kezdődött, a hajdújárási-királyhalmi-noszai Petőfi Sándor Általános Iskola azonban úgynevezett Iskolakerülő tábort szervezett, melyre több mint hatvan gyermek jelentkezett.
A háromnapos táborozás idején a főleg Noszáról, Királyhalomról és Hajdújárásról érkezett alsós és felsős diákok számtalan hasznos foglalkozáson vettek részt, játszva tanultak, de a tábortűz és a kerékpártúra sem maradhatott ki a programból.
- Első nap Csorba Ottó, Szagmaiszter Ernő és Mártonka Regina kollégák révén a természettudományok kerültek előtérbe, a matematikán, a földrajzon és a fizikán volt a hangsúly. Az említett tantárgyakat játékosan közelítették meg, s ezáltal a gyerekek rengeteg új információval gazdagodtak. Másnap Szagmaiszter Laura rajztanárnő és Szalai Eszter tanító néni közreműködésével kézműves foglalkozásokra került sor, amikor különféle rajzolási módszerekkel, technikákkal ismerkedtek meg az érdeklődők, de nagy érdeklődéssel vetették bele magukat a szobrászkodás, nemezelés művészetébe is. A délután folyamán Raffai Judit néprajzkutató látogatott el hozzánk, s nagy sikerű előadást tartott diákjainknak - mondta Pécs Blanka, a Petőfi Sándor Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanárnője.
Látogatásunk pillanatában éppen a nyelvészeké volt a terep, a táborlakók Prčić Edit vezetésével angol, Molnár Mančić Julianna és Kohajda Gizella irányításával német, Novák Éva felügyelete alatt szerb, Pécs Blanka segítségével pedig a magyar nyelvvel kapcsolatos különféle játékos feladatokat oldottak meg. Az iskola diákjai könnyedén boldogultak az említett feladatokkal, így a szervezők versenyfeladatokat is kitaláltak a vállalkozó kedvűek részére, megoldásukért egy-egy arany csokoládédukát járt. A záró nap délutánján Ürge Lívia a búcsú történelmét és jelentőségét ismertette a tanulókkal - a tábor egybeesett a noszai templombúcsú napjával -, Kőműves Larissza pedig a hitoktatás keretében szintén az említett ünneppel foglalkozott.
- Elégedett vagyok a tanulók számával és hozzáállásával. A részvételt nem tettük kötelezővé, akit érdekelt, az jöhetett. Egy kis próbatétel volt ez az iskolakezdés előtt, hogy tanulóink tényleg elkezdik az iskolát vagy kerülik. A tapasztalatok alapján örömmel mondhatom, hogy diákjaink inkább az iskola elkezdése mellett tették le voksukat - mondta a tanárnő.
Kíváncsiak voltunk a gyerekek véleményére, így megkérdeztünk néhány tanulót is, milyen élet folyt a táborban.
- Nagyon tetszett a tábor, hirdetőtábláról értesültem róla és azonnal elhatároztam, hogy jelentkezek. Rengeteget játszottunk az elmúlt három nap alatt és játékosan tanultunk. Leginkább a csillagászat tetszett, felfedeztük a Göncölszekeret is, emellett sokat énekeltünk és táncoltunk - mondta Kozma Valentina hetedik osztályos királyhalmi tanuló.
Nagy György Bernadett is Királyhalomról érkezett, ő is a hetedik osztály padsoraiba ült be a napokban.
- Nagyon jól érzem magam, rengeteg ismerőssel találkoztam, jókat játszottunk, beszélgettünk. Cikó József vezetésével bejártuk a Ludasi-tó környékét, látogatást tettünk a Róka-tanyán is, sok új ismerettel gazdagodtunk.
Az ötödik osztályos noszai Bukvić Evelinnek a természetjárás és a kézműves foglalkozások tetszettek legjobban, egy szép papírmacskát készített, s elsajátította a nemezelés technikáját is.
A hatodik osztályos noszai Óvári Viktor szintén kellemes élményekkel tér haza a táborból. Örömmel újságolta, hogy az elmúlt néhány nap alatt megtanult pajzsot készíteni és nemezelni is.
Az ötödik osztályos, szintén noszai Zemkó Mátyást ugyancsak a pajzskészítés ragadta meg leginkább, de élvezte a Róka-tanyán tett kirándulást is. A nyolcadikos királyhalmi Szalma Kingát a csillagászat ragadta magával, a kézműves foglalkozások keretében pedig egy lampiont készített, s már fel is akasztotta a szobalámpájára.
A királyhalmi Galai Biankának ez már a második táborlátogatása volt a nyár folyamán.
- Kanizsamonostoron részt vettem a népitánc-táborban, ahol szintén nagyon jól éreztem magam. Itt, Noszán, a nemezelés volt a legjobb, most próbáltam először és 15 perc alatt sikerült is ezt-azt megtanulnom. Remélem, hogy jövőre is megrendezik a tábort, mert sok hasznos dolgot tanultunk meg mindannyian az elmúlt három nap folyamán - mondta.
Ehhez a kívánsághoz mi is csatlakozunk, hiszen ha szünidőben ilyen sok gyermek látogat el önszántából egy táborba, akkor annak feltétlenül folytatódnia kell.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..