home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Irodalom és gasztronómia
(K. E.)
2015.02.18.
LXX. évf. 7. szám
Irodalom és gasztronómia

Jusztin László, az óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola nyolcadikosa első díjjal tért haza a felvidéki Palóc Társaság által a magyar kultúra napja alkalmából meghirdetett versenyről. A fiatalember Az anyanyelv az én hazám — A magyar nyelv mint nemzetmegtartó erő címet választotta dolgozatának.

Arra kértük, mondja el, hogyan készült erre a megmérettetésre.

— A dolgozat megírására nemigen készültem — egy nappal a határidő lejárta előtt írtam meg —, az ihletet a Himnusz és Szózat szavalóverseny adta, melyen osztálytársammal, Zsomborral indultam.

* Sok olvasással bővül igazán a szókincs, melyre nagy szükség van egy jó fogalmazás megírásakor.

— Szeretek jó könyveket olvasni, kiskoromban anyukám is sokat olvasott nekem, meg a tanító néni, Berkes Judit is dicsérte a munkáimat. Nála tanultam meg fogalmazni, de utána nemigen írtam. Most sem gondoltam rá, hogy eredményes leszek, de, úgy látszik, a szavalás nagyon megérintett. Ráadásul kiskoromban többször voltam magyarországi táborban, melyben a sporton kívül az újságírással, a magyar történelemmel is ismerkedtem. Talán ez is segített…

* Hol adták át az elismerő oklevelet?

— Budapesten, ahová anyukámék és a magyartanárnőm, Zapletán Erika is elkísért. Büszkék voltak rám. A díjátadón a televíziónak is nyilatkoztam, és a munkámat is felolvastam.

* Kik gratuláltak?

— Elsőként a kísérőim, majd itthon a barátaim és az ismerőseim. Velem együtt örültek a sikeremnek. 

* Mivel töltöd legszívesebben az idődet?

— A számítógépezésen kívül a modern tánc is érdekel. Már sok éve járok a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör moderntánc-csoportjába. Nagyon jó kikapcsolódás, de nemcsak a mozgás, hanem a barátok miatt is. Meg hát Ricz Róbert a táncoktatónk, és őt is nagyon szeretjük...

* Szavalsz, irodalmi versenyt nyertél, nyolcadikosként pedig pályaválasztás előtt állsz. Az eredmények befolyásolják a döntésedet?

— Gimnáziumba fogok iratkozni, és szeretnék részt venni különféle irodalmi vetélkedőkön, szavalóversenyeken, a KMV-n. A szereplés boldoggá tesz, örülök a szép eredménynek, de nem ez az életcélom! A későbbiekben Magyarországon szeretnék gasztronómiát tanulni, s nagy tervem, hogy hajón dolgozzak. Így bejárhatnám a világot, és végül Németországban telepednék le. No de ez még a nagyon távoli jövő!

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..