home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Irodalmi mozgásban
(LMT)
2014.09.16.
LXIX. évf. 38. szám
Irodalmi mozgásban

Szeptember 4-e és 6-a között jelentős vajdasági magyar irodalmi találkozásoknak, beszélgetéseknek, műhelyeknek adott otthont a 62. Kanizsai Írótábor.

A Népkertben 4-én Magyarkanizsa önkormányzata, a szervezőbizottság és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői megkoszorúzták az írótábor emlékművét, elhelyezték a kegyelet virágait a Koncz István költőt és Dobó Tihamér képzőművészt ábrázoló szoborpároson. Nyitóbeszédében Bányai János, a szervezőbizottság elnöke elmondta: a meglévő irodalmi mozgás, a Híd Kör, a kiadók, a fiatal alkotók bemutatkozása, a szociográfiai műhely és a sorskérdéseink jegyében zajlik az idei tábor, melynek díszvendége Oravecz Imre magyarországi költő, prózaíró.

Aznap a Dobó Tihamér Képtárban Ács József képzőművész születésének 100. és Sziveri János költő születésének 60. évfordulója alkalmából a Közös (író)asztalunk című képzőművészeti és dokumentumkiállítást Szarka Mándity Krisztina művészettörténész, a kiállítás kurátora nyitotta meg.

Este A Híd hagyománya, a fiatal hidasok című diskurzus folyt a Híd Kör néhány alkotója — Berényi Emőke, Benedek Miklós, Brenner János, Fehér Dorottya, Oláh Tamás, Patócs László, Sági Varga Kinga és T. Kiss Tamás — részvételével. Visszaidézték a Híd folyóirattal való első találkozásukat, és a többi közt elhangzott, hogy a fiatalok úgy tekintenek a Hídra, mint a tartalmi, a formai sokszínűség, az önkifejezés mindenkori fórumára.

Hasonlóan sok tanulságot tartalmazott a Hol tartasz?/Hol tartunk? című fórum, mely a társadalmat, a közösséget érintő gondokra reflektált, akárcsak a tavaly kezdeményezett szociográfiai műhely, mely Bordás Győző és Dudás Károly előadása nyomán a szociográfia művek, a pályázási lehetőségek hiányáról szólt és szólaltatott.

Az általános iskolákban 5-én délelőtt rendhagyó irodalomórákat tartottak. Délután a kiadók mutatkoztak be. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet két kiadványát — a Mák Ferenc szerkesztésében megjelent Egy patrícius a titkok kapujábanTanulmányok és dokumentumok Herczeg Ferenc születése 150. évfordulójának tiszteletére című, a Délvidéki soroló hatodik darabjaként kiadott kötetet és Sziveri János Pasztorál című, CD-mellékletet tartalmazó verseskötetét, a kiadó ÉnekVers sorozatának harmadik darabját — Beszédes István mutatta be. A zEtna Kiadó könyveit (Sinkovits Péter Orfeum című regényét és Szögi Csaba Rakjatok be a gumiszobába! című verseskötetét) a kiadó igazgatójaként, szerkesztőjeként szintén ő méltatta. Sinkovits Péter az emberi szabadságról szóló részletet, Szögi Csaba a Bóbita a lunaparkban című „traumaverset” olvasta fel. A beszélgetéseket Bakos András gitárjátéka és énekeltvers-előadása tette tartalmasabbá.

A Forum Kiadó Böndör Pál Bender & Tsa. című, az írótábor apropójából megjelent ajándékkötetét mutatta be, a szerzővel Sági Varga Kinga szerkesztő beszélgetett. A Mozgalom, kultúraformálás, irodalmi gondolkodás című, a Híd történetéből kiadott tanulmánygyűjteményről, a kapcsolódó CD-mellékletről Faragó Kornélia szerkesztő és Virág Gábor, a kiadó igazgatója értekezett.

A tábor író-olvasó találkozóját az Ozoray Árpád utcában tartották. A fiatal alkotókkal, Antalovics Péterrel, Benedek Miklóssal, Kiss Tamással és Lennert Móger Tímeával Patócs László beszélgetett. A szakadó eső ellenére összegyűlt népes közönség érdeklődéssel hallgatta a versfelolvasást is.

A tábor legtöbb programjának helyszínén, az Art Caféban az idei díszvendéggel, Oravecz Imrével Bányai János beszélgetett. Ismertette a költő, prózaíró életművét, majd Oravecznek a magyarországi szülőhelyéről, Szajláról való kivándorlása és visszatérése tengelyén haladtak végig az alkotói folyamatokon.

A Balkán étteremben másnap megtartott irodalmi kávézás zárta a hatvankettedik írótábort, mely az idén sem hazudtolta meg irodalomformáló és -szervező jellegét.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..