home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Irodalmi emléknap díjátadóval és Radnóti Miklós költeményeivel
Tóth Lívia
2021.06.16.
LXXVI. évf. 24. szám
Irodalmi emléknap díjátadóval és Radnóti Miklós költeményeivel

Bácsfeketehegyen megtartották a XXIV. Podolszki József Irodalmi Emléknapot. Az esemény megemlékezéssel kezdődött a helyi temetőben. A jelenlévők Podolszki József, dr. Vajda Gábor, dr. Bányai János, Szilády János, Sárközi Ferenc és dr. Juhász Géza sírjánál helyezték el a kegyelet virágait. Ezután a kultúrotthon udvarában lévő Podolszki-emléktáblát koszorúzták meg, Vajda Noa Pálma verset mondott, dr. Lódi Gabriella pedig megemlékezését olvasta fel.

Az esemény a Bányai János Emlékházban működő Kozma Lajos Fiókkönyvtárban folytatódott. Végső Vivien kiállítását Móric Lajos nyitotta meg, majd az Útravaló című kötetet — mely a Közegellenállás riportpályázat második évtizedének díjazott írásait tartalmazza — Tóth Lívia, a kiadvány szerkesztője és Máriás Endre, a VMÚE elnöke mutatta be.

A XXIV. Podolszki József Publicisztikai Pályázaton Dobó Engi Florinda Az én apukám elhagyott bennünket? című pályaműve érdemelte ki az első díjat, második lett Piros Bálint A négykerekű forradalmár című írása, a harmadik díjat pedig Matijevics Anikó Milliárd év az esztendő — Asszonysors pandémia idején című szövege kapta meg. Különdíjas lett Juhász Petra Bevilágít a Föld az ablakon, illetve Szerda Zsófia Amikor majdnem megoldottam a világ legnagyobb problémáját című műve. A díjakat Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke adta át.

Az emléknap a „Csak ülj a földre és beszélj az égre…” című műsorral fejeződött be. A verses-zenés irodalmi összeállítás Radnóti Miklós költeményeiből készült. Előadta a zentai Pro Urbe díjas Mécsvirág együttes (Verebes Krnács Erika, Baráth Hajnal Anna, Zsoldos Ervin), valamint Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók.

Paraczky László felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..