home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Irodaberendezési útmutató
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.01.29.
LXXIV. évf. 4. szám
Irodaberendezési útmutató

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a szép és ergonomikusan megtervezett környezet létrehozása.

Igaz ez az irodánkra is — berendezését megfelelően kell kialakítani, hiszen ellenkező esetben nem érezzük jól magunkat a munkavégzés során, sőt, még akár ügyfeleinket is elveszíthetjük precíz tervezés híján.

Ahhoz tehát, hogy vezetőként vagy alkalmazottként hatékonyan tudjuk végezni a munkánkat, és megőrizzük a kiváló fizikai, mentális állapotunkat, szükségünk van a hangulatos, otthonos környezetre a munkahelyünkön is.

Az iroda berendezésének megtervezése összetett feladat. Tapasztalatom szerint sok cég csupán minimális energiát és pénzt különít el arra, hogy kialakítsa a megfelelő életteret. Fontos azonban, hogy legalább a vezető szobája legyen megfelelően berendezve, hiszen ez az iroda reprezentálja a céget.

 

Vezetőknek intim zóna 

A cégvezetők irodáját mindenképp szeparáljuk el az alkalmazottak munkarészlegétől. Manapság nem ritkán az igazgatók irodarészlege — mivel naponta több mint nyolc órát is a munkahelyükön töltenek — akár hálószobával, mosdóval is össze van kapcsolva, ahol fel tudnak frissülni, át tudnak öltözni egy következő tárgyaláshoz. Bizony, ehhez tér kell, de ha ekkora hely nem is áll rendelkezésünkre, akkor gondoskodhatunk gardróbról, ahol mosdókagyló és egyéb kisebb kiegészítő is elfér.


 

Cégünk elismerései 

Fontos, hogy a cégünk dicsérő oklevelei, díjai mindig szem előtt legyenek. Partnereinknek, ügyfeleinknek mutassuk meg őket bátran! A vezető irodájában van a helyük, például üveges vitrinben, szekrényben, az okleveleknek pedig bekeretezve, szemmagasságban, jól látható helyen a falon elhelyezve. Az asztal ne álljon háttal az ajtónak, hiszen a főnöknek látnia kell, ki érkezik hozzá, valamint az sem lenne illendő, hogy háttal fogadja az ügyfeleit.

 

Iratok tárolása 

Irattároláshoz zárt bútorokat válasszunk, hiszen biztosan nem tudjuk a bennük tárolt papírhalmazt rendszeresen rendben tartani. Lényeges tehát, hogy ne legyen látható a káosz az érkező vendég, ügyfél számára.

 

Színek és formák 

Az elképzelt formavilágot vezessük végig az összes irodahelyiségen, de a vezetői iroda berendezése természetesen gazdagabb legyen, mint az alkalmazottaké — az összhangra azonban ügyeljünk. Az egységes szín- és formavilág illeszkedjen a cég arculatához, a márkaértékekkel és a logóval is összhangban kell állnia.

A bútorzat kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy egy irodahelyiségben sokféle funkciónak kell helyet találni — a praktikum és az esztétikum lényeges tehát a vállalkozás presztízsének megőrzése érdekében.

A munkaasztalon elhelyezett apróbb tárgyak (pl. ceruzatartók, lámpák) forma- és színvilága legyen egységes. Kerüljük a semmitmondó fehéret a falak festésekor, kellemesebb, barátságosabb látványt nyújtanak a pasztellárnyalatok.

 

 

Egyterű irodák 

Fontos kérdés a belmagasság is — ha 3 méternél magasabb a helyiség, akkor ezt álmennyezettel korrigálhatjuk. Az azonos munkakörben dolgozók számára egyre több helyen hoznak létre egyterű irodahelyiségeket, ám az osztályokat ajánlott elkülöníteni egymástól.

 

A rend megtartása 

Sok irodában láttam már tökéletesen megkomponált berendezést, arculatot, ám mégis negatív érzést keltett bennem például az elhervadt virág a tárgyalóasztalon, a leszakadt függönytartó vagy a rendetlen irattároló polc.

Ha otthoni irodáról van szó, akkor célszerű még nagyobb hangsúlyt helyezni a rendrakásra. Ilyenkor a munkahelyként funkcionáló teret a lakásunk legnyugodtabb részében alakítsuk ki. Ez a hely legyen ott, ahol nem zavar bennünket a család többi tagja, és mi sem zavarjuk őket. A legjobb erre a célra egy külön helyiség, de ha ez nem megoldható, akkor válasszunk le egy munkasarkot akár parapetfallal vagy gipszkartonnal, végső esetben pedig a könyvespolc is jó szolgálatot tehet.

Az otthonunkban berendezett iroda előnye továbbá, hogy nagyon személyes jellegű lehet. Használhatunk bátran hozzánk, lakásunkhoz illő színeket, függönyöket, és egyéb textilekkel tehetjük kedvünkre valóvá. Az irodaasztal mellett akár heverővel, fotellel is kényelmesebbé tehetjük.

Bárhol legyen is tehát az irodánk, mindig tükrözze az aktuális helyzetet — ne tartogassunk régi naptárakat a falon, ne ragaszkodjunk az idejétmúlt tárgyakhoz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..