home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Irány a gyár!
Szerda Zsófi
2021.11.12.
LXXVI. évf. 45. szám
Irány a gyár!

Imádom, amikor a városban, ahol élek, új helyek, új koncerthelyszínek jelennek meg. Főleg, ha azok annyira izgalmasak, mint egy elfeledett cipőgyár, azaz a Solid. Indusztriális környezet, csupasz falak, szinte még hallani a gépek zaját, nem nehéz odaképzelni cipőket készítő munkásokat, és valahogy ugyanilyen jól illik oda egy koncert vagy bármilyen kulturális esemény is. Európa több nagyvárosában alakítottak már át régi gyárakat kultúrterekké, s remélem, a Solidban is újraindul az élet. A SolidGrad képviselőjével beszélgettünk.

* Honnan jött az ötlet, hogy a Solid cipőgyár épületében élesszétek újra az életet, immár a kultúrát, a tereket, az indusztriális hangulatot és a szórakozást állítva középpontba?

— Egy jól összeszokott baráti társaság vagyunk, sorainkban képzőművészekkel, iparművészekkel, vizuális alkotókkal, zenészekkel, DJ-kkel, eseményszervezőkkel, művészetkedvelőkkel. Már régóta szerettünk volna egy olyan helyet, ahol nemcsak összejöhetünk alkalomadtán egy-egy eseményre, hanem amelyet a saját elképzeléseink szerint formálhatunk, ahol közösen szervezhetünk programokat, és ahol megvan a rendszeresség, a folyamatosság. A Solidba azonnal beleszerettünk. Aki már járt a régi cipőgyár épületében, az tudja, mennyire lenyűgöző és izgalmas ez az ipari stílusú tér az udvarával, az üzemi tereivel, a kantinjával és sok egyéb zegzugával. 


Fotók: Szerda Zsófi

* Európa több nagyvárosában van ehhez hasonló hely, régi gyárépületek, melyekbe zenekarok, kézművesek, képzőművészek, tehát alkotó emberek költöztek. Valahol ez is célotok?

— Pontosan. Legfontosabb küldetésünk éppen az, hogy lehetőséget és helyszínt adjunk a szabadkai és a regiónkban működő alkotóknak, művészeknek munkájuk bemutatására. Hosszú távú céljaink között az is szerepel, hogy a SolidGrad egy művészeti térré, alkotóműhellyé váljon. A gyárépület óriási, nagyon örülnénk, ha ezt a rengeteg helyet egyszer műtermek, stúdiók, kézművesboltok népesítenék be.

* Milyen programokat terveztek itt megvalósítani? Mi lenne a fő funkciója a helynek?

— Az alkotók mellett a SolidGrad az urbán kulturális tartalmakra vágyó emberekről szól. Szabadkán mindig voltak ilyen találkozóhelyek, és most már több éve hiányolunk egy olyan helyszínt, ahol hasonlelkű emberekkel futhatunk össze, vagy pedig egyszerűen csak kötöttségek, sablonok nélkül eltölthetünk egy laza délutánt, estét. Programjaink egyelőre csak hétvégén vannak, koncertek formájában, mivel még mindig folynak a felújítási munkálatok. Amint befejeződnek, már hétköznap is működhet a SolidGrad, így a programkínálatunk is sokrétűbb lesz.

* A helyet fenntartani, koncerteket szervezni és egyéb tartalommal megtölteni nyilván pénzbe kerül. Van-e már, aki támogat benneteket?

— Eddig saját erőből intéztük, de a jövőben szeretnénk majd pályázni.

* Mivel már voltak koncertek a Solid udvarában, milyen visszajelzéseket kaptatok, illetve ki a fő közönségeket?

— A fogadtatás elképesztően jó, és ezért nagyon hálásak vagyunk mind a közönségnek, mind a fellépő művészeknek. Szinte csak pozitív visszajelzéseket kapunk, és sok bátorítást a folytatásra, kitartásra. A koncertek látogatottsága a jelenlegi viszonyokhoz képest kiváló, a hangulatról a Facebook- és az Instagram-oldalunkon található fotók tanúskodhatnak. Egyúttal szeretnénk sok szeretettel meghívni benneteket, hogy gyertek el az eseményeinkre, és legyetek részesei a folyamatnak, ahogy a SolidGrad épül.

Fotók: SolidGrad

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..