home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Irány a Mars! — Lassan kezdődhet a terraformálás?
Apró József
2022.09.12.
LXXVII. évf. 36. szám
Irány a Mars!  — Lassan kezdődhet a terraformálás?

Egy kissé túlzásnak tűnhet a cím, hiszen még nagyon-nagyon sok dolog van, mely visszatart bennünket attól, hogy a Marsra költözzünk — az olyan egyértelműeken kívül, mint az odajutás vagy az út során a telepeseket érő halálos sugárzás. És ha még sikerülne is épségben megérkeznünk, számos kihívás vár ránk. 

A legfontosabb dolgok közé tartozik majd a magnetoszféra és a légnyomás hiányának megoldása. Ám ha ezeket kivonjuk az egyenletből — hiszen már több terv is készült, például a talaj alá költözés, a különleges biodóm, a mesterséges mágneses mező (ez a légnyomást nem oldaná meg rögtön) —, akkor áttérhetünk a következőre, a vízre. Mivel jeget már találtak a Marson, még csak egyetlen kihagyhatatlanul fontos dolog maradt, melyet a napokban közzétett kutatásnak hála lassan szintén kihúzhatunk a listáról, ez pedig a belélegezhető levegő.

Először is, mielőtt kolonizálnánk egy másik bolygót, terraformálnunk kell, vagyis földszerűvé, az emberek számára lakhatóvá, élhetővé alakítanunk. Elég egyértelmű, hogy a Mars lesz az első bolygó, mellyel próbálkozni fogunk, hiszen némi túlzással itt van a szomszédban, és egykor valamelyest hasonlíthatott a Földre.

A vörös bolygó felszínét, akárcsak a mi bolygónkét, csodálatos tavak és folyók borították. Az óceánjai mélysége 100 és 1500 méter között lehetett, vagyis az Atlanti-óceán vízmennyiségének megközelítőleg a fele volt megtalálható rajta. A bolygó magja hűvösebb és kisebb is, mint a Földé, ezért a magnetoszférája is gyengébb lehetett, majd valamikor 3,5-4 milliárd évvel ezelőtt szinte teljesen el is tűnt. Ennek következtében pedig a bolygó légköre is fokozatosan elkopott, így nem volt, ami megvédje a napszéltől és a kozmikus sugárzástól, mely halálos az emberi szervezetre. Arról nem is beszélve, hogy a légnyomás is csak a töredéke a földinek, noha ez is elengedhetetlen az élethez. A víznek egy kisebb része szerencsére még mindig megtalálható a sarki jégsapkákban, egy másik része pedig mégsem párolgott el teljesen a bolygóról, ahogyan azt sokáig gondolták, hanem ásványi anyagokban van megkötve a felszín alatt. Viszont hiába merült fel számos ötlet arra vonatkozóan, hogyan lehetne terraformálni a bolygót, mert az is gondot okoz, hogy ha például a jég kiolvasztásával sikerülne is elegendő mennyiségű szén-dioxidot felszabadítani, amíg nincs magnetoszféra, addig a napszél miatt a szén-dioxid könnyen elpárologna a világűrbe.

A Marson lévő Perseverance rover számos okból különleges — amellett, hogy hordoz a hátán egy minihelikoptert vagy drónt, mely időnként körberepüli, képeket készít a magasból, majd visszatér. Ennek a Mars-járónak köszönhetjük azt, hogy nincs egy éve sem, hogy ma már biztosan tudjuk, a vörös bolygón egykor víz volt. A napokban pedig befutottak egy régóta várt hosszabb tesztsorozat eredményei a Perseverance rover MOXIE nevű készülékéről. Amióta az MIT által tervezett műszer a tőlünk csaknem 100 millió mérföldre lévő Mars felszínén landolt (2021 februárja), különböző helyzetekben tesztelték éjjel is, nappal is, ráadásul más-más évszakokban, és megbízhatóan annyi belélegezhető oxigént termel a Mars szén-dioxidban gazdag légköréből, mint egy közepes fa.

A kutatók elképzelése szerint a MOXIE egy nagyobb változatát még az emberes küldetés előtt a Marsra lehetne juttatni, hogy folyamatosan, több száz fa sebességével termeljen oxigént. Ezzel a kapacitással a rendszer elegendő oxigént állíthatna elő ahhoz, hogy az embereket majd az érkezésük után is ellássa, és kellő mennyiségű üzemanyagot is adjon majd egy rakétának az űrhajósok Földre való visszatéréséhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..