home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Irány a Gradište kikötő!
Zséli Ágnes
2021.07.20.
LXXVI. évf. 28. szám
Irány a Gradište kikötő!

A Törökbecse Helyi Közössége által működtetett tiszai strand mellett az idén nyáron egyre népszerűbbé vált a bánáti település régi komplejáratánál található úgynevezett Marina Gradište — Gradište kikötő, melynek felügyeletét a helyi idegenforgalmi szervezet vette át. Felár ellenében a vízi járművek őrzésére is van lehetőség.

A törökbecsei tiszai strand és a helyi kikötő is kitűnő lehetőséget kínál mind a fürdésre, mind a csónakok, kishajók fizetős őriztetésére, a helyiek többsége az elmúlt két hónapban mégis a Gradište kikötőben hűsöl és szórakozik. A közterületen ugyanis több újítást is elvégeztek. Van lehetőség kempingezésre, piknikezésre és sátorozásra is. A 430 méter hosszúságú part felügyelete 2007-től a helyi Tisza-kedvelők Polgári Egyesülete hatáskörébe tartozott, de nem volt lehetősége fejlesztési támogatásokra pályázni. Ebből adódóan a kikötőt több helyen sűrű bozót nőtte be. Most a helyi idegenforgalmi szervezet vette át a felügyeletet. A takarítást már el is végezték, továbbá a pázsitot is rendszeresen karbantartják.

A helyiek úgy vélik, hogy a terület a strandhoz viszonyítva közelebb van az úgynevezett Szigethez, mely a homokos, sekély meder miatt igazán közkedvelt természetes fürdőhely.

A törökbecsei Tisza-parton eddig nem volt lehetőség kempingezésre. Ez azonban megváltozott. Az idén ezt a szolgáltatást is lehet igényelni. Az érdeklődőknek mindezért napi- vagy idényre szóló bérleti díjat kell fizetniük.

Saša Dujin, a törökbecsei idegenforgalmi szervezet igazgatója elmondta, hogy a kikötő újítási munkálataira az idén jelentős keretösszeget, pontosabban 1,5 millió dinárt irányoztak elő. Összesen 184 kikötőhelyről tudnak gondoskodni, így a kishajók, csónakok őrzésének díja jelentős bevételt hoz, mely nem az egyetlen pénzforrás — fűzte hozzá az illetékes. A fürdőzőkre számos lehetőség vár, és további fejlesztéseket is terveznek.

— Azonkívül, hogy kikötőhelyekről gondoskodunk, mintegy 40 kempingezőhelyet alakítottunk ki, melyért az igénylőknek úgyszintén fizetniük kell. A napijegy 500 dinárba kerül, míg a teljes idényre szóló ár 10 000 dinár. Ez utóbbi júliustól október végéig érvényes. A vízi járművek biztonságos őrzéséről a nap 24 órájában három őr gondoskodik, aki váltásban dolgozik. A Gradište kikötő elhanyagolt állapotba került, de mi mindenképp rendbe hozzuk. Ez idáig vadhajtásokat vágtunk ki, nyírjuk a füvet, nyolc zuhanyzót újítottunk fel, melyek többségében a csapfej, a zuhanyrózsa hiányzott. A helyi közösség felügyelete alatt lévő strandhoz viszonyítva a Tiszának ezen a részén veszélyesebb a fürdés, ezért biztonsági okból két mólót helyeztünk a vízre, és a fürdőzők kizárólag innen mehetnek a folyóba. A part fákkal van övezve, ezért az idelátogatóknak ez egy igazán szép, kellemes hely. A part egyharmad részén áram is van, melyet az ott-tartózkodók is használhatnak, abban az esetben, ha netán kávét vagy mást szeretnének főzni, mobilt tölteni — azzal, hogy ezért csatlakozási illetéket kell fizetniük. A tervek szerint az idén a part teljes áramellátását is megoldjuk, valamint tíz piknikhelyet is kialakítunk majd asztallal, padokkal. A területen egy épület is található, melyben mosdó, konyha, sőt harminc személyt befogadó tanácsterem is van, ezt úgyszintén a helyiek vagy akár a vidékiek is igénybe vehetik. A csónakok, kishajók őrzésének idénye ezentúl május 1-jétől október 30-áig tart, mindazok a tulajdonosok azonban, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy vízi járművüket a télre hazaszállíttassák, a part melletti területen is hagyhatják.

Egyébként hamarosan egy játszótér kiépítését is tervezik, melyhez már jelentkezett támogató, és azt is szeretnék, hogy a kikötőt teljes egészében kamerarendszer általi megfigyelés alá helyeztessék, amihez további 1 millió dinárra lenne szükség. Erre a pénzösszegre a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárságnál pályáznak.

— Úgy gondoljuk, jó úton haladunk, és hiszem, hogy a közeljövőben minden követelménynek megfelelően a Gradište kikötő nagyobb méretű hajók befogadására is alkalmas lesz majd — zárta gondolatait Dujin.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..