home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Ipari és agrártörténeti értékek
Tóth Lívia
2019.07.17.
LXXIV. évf. 28. szám
Ipari és agrártörténeti értékek

Tavaly március óta folynak a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Élő archívumok — A közös kulturális örökség ereklyéi elnevezésű IPA-projektumai.

A rendezvénysorozat fő célja, hogy felkutassa és bemutassa a dél-alföldi régiónak azokat a XIX. század végéről, illetve a XX. század elejéről származó ipari és agrártörténeti értékeit, amelyekre mostanáig nem irányult kellő figyelem.

Ez a folyamat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark részéről elsősorban a felújított és kiállított mezőgazdasági eszközöket, gépeket öleli fel, a zentai Történelmi Levéltár pedig olyan dokumentumokat helyez a figyelem középpontjába, amelyek által megismerhető a korszak gazdasági élete.


A zentai Történelmi Levéltár felvételei

2018 végén Zentán, Szabadkán és Szegeden befejeződött a tervezett levéltári munka, elkészült a kutatás eredményeit magában foglaló cégadatbázis, és kiadták az első tanulmánygyűjteményt, mely a régió agrár- és ipartörténeti múltját mutatja be.

Az adatbázis a bácskai Tisza mente településein — Adán, Adorjánon, Magyarkanizsán, Martonoson, Moholon és Zentán — működő, a Szabadkai Királyi Törvényszék által, valamint a Szegeden és a vonzáskörzetéhez tartozó településeken — Hódmezővásárhelyen, Horgoson és Ópusztaszeren — tevékenykedő, a Szegedi Királyi Törvényszék által vezetett cégjegyzékbe 1876 és 1920 között bevezetett cégek adatait tartalmazza.

A tanulmánykötet célja, hogy a muzeális és a történeti értékű dokumentumok felhasználásával egységes, komplex képet nyújtson a XIX—XX. század paraszti, mezőgazdasági társadalmáról s annak életéről. A zentai és a szabadkai kutatások eredményeként megjelent a projektum első forráskiadványa is Cégjegyzék I. — A Szabadkai Királyi Törvényszéken bejegyzett martonosi, magyarkanizsai, zentai, adai és moholi cégek jegyzéke 1876 és 1920 között címmel. A kötet szerkesztője Molnár Tibor.

— A kutatások eredményeit levéltárosok, néprajzkutatók és történészek dolgozzák fel, akik be is mutatják ezeket különféle események és publikációk által — hallottuk Fodor Istvántól, a zentai Történelmi Levéltár igazgatójától. Ezután egy nemrégiben lebonyolított ifjúság rendezvényről is beszámolt. — A táborban a középiskolás diákok a koruknak megfelelő formában ismerkedhettek meg a projektummal, a részt vevő intézményekkel, valamint kulturális örökségünk kiemelt fontosságú elemeivel. A program a többi közt magában foglalta a zentai és a szabadkai levéltárakban, múzeumokban tett látogatást, a kölpényi mezőgazdasági múzeum, a zentai tésztagyár és a Réel kézművescsokoládé-műhely megtekintését. A fiatalok — nyolc magyarországi és nyolc vajdasági tanuló — egy teljes napot Ópusztaszeren töltöttek. Emellett jártak Palicson, a ludasi Róka-tanyán, a petrőci aquaparkban, valamint jutott idő filmvetítésre, vetélkedőkre és hajókirándulásra is.

A www.ipalives.com címen minden érdeklődő naprakész információkat találhat nemcsak a projektumról, hanem az abban részt vevő partnerekről, az elért eredményekről, valamint a következő hónapok tervezett eseményeiről is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..