home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Intercom — a folyamatosan fejlődő vállalat családias légköre
LACKÓ VARJÚ Sára
2013.12.31.
LXIX. évf. 1. szám
Intercom — a folyamatosan fejlődő vállalat családias légköre

Gergely Valéria, az Intercom vállalat tulajdonosa vérbeli üzletasszony és odaadó édesanya, akiről minden ambiciózus nő példát vehet. Az immár 21 éve működő szabadkai székhelyű vállalat gazdája férjével együtt szinte a semmiből hozta létre az immár három külföldi multicéget képviselő üzletet, mely mintegy 120 hazai bolttal alakított ki értékesítő hálózatot.

— A férjemmel 1989-ig az Integrálban dolgoztunk, majd úgy határoztunk, hogy magánvállalkozásba kezdünk. Először csak egy motorfűrész- és fűnyírószervizt nyitottunk, majd az ócskapiac mellett egy boltot is. Az ötlet a páromtól származott, nekem akkoriban fogalmam sem volt arról, hogy mi az a motorfűrész. Mivel könyvelőnek tanultam, a munkának csak ahhoz a részéhez értettem. 1992-ben kezdtük el a behozatali árucikkek forgalmazását egy magyarországi közvetítővállalat által. Sok éven át csak a zöldfelület megmunkálásával foglalkoztunk, és időközben csatlakoztunk egy motorfűrészt árusító nagyvállalat hálózatához is. A fokozatos fejlődésünknek köszönhetően 1995-ben Zomborban is megnyitottunk egy üzletet, 2005 óta pedig a Castellgarden szerbiai képviselői vagyunk. Körülbelül 120 hazai céggel alakítottunk ki eladóhálózatot, és ezzel egyidejűleg szervizszolgáltatást is. 2007 óta a tó- és a szökőkúttechnikához szükséges természetes kövek behozatalával is foglalkozunk. A széleskörű és a sok mindenre kiterjedő munka kezdett terhessé válni, ezért a férjemmel úgy határoztunk, hogy ketté osztjuk a céget. Így jött létre 2010-ben a Flintstone, a belső építési munkálatokkal foglalkozó üzletünk, melyet most a férjem vezet. Emellett gyorsfogyasztási eszközöket is árusítunk, jelenleg összesen 6000 fajta terméket értékesítünk üzleteinkben — mutatta be vállalatát Gergely Valéria.

A folyamatos terjesztésnek köszönhetően 5-6 éve új üzlethelyiséget nyitottak Szabadkán.

— Az új helyre való költözés után elkezdtünk munkavédelmi ruhák és felszerelések árusításával is foglalkozni. Szinte minden szükséges eszköz megtalálható nálunk, ami pedig nincs raktáron, azt gyorsan beszerezzük. Nem olyan régen az adminisztrációhoz szükséges eszközök kereskedésébe is belevágtunk, valamint — a nagyobb vállalatokban használatos — jelzőtáblákat és tisztítószereket is értékesítünk. Most már minden megtalálható nálunk, ami egy cég működéséhez nélkülözhetetlen — mondta Valéria

A vállalat egyik legnagyobb erénye a jól képzett munkaerő.

— Nagyon fontosnak tartjuk alkalmazottaink képzettségét, ezért hetente íratok velük felmérő tesztet. A 200-250 kérdésre álmukban is tudniuk kell a választ. Pontosan kell tudniuk, hogy melyik terméket honnan hozzuk, és ismerniük kell a teljes termékskálát.

Ez főként a direkt eladással foglalkozóknak fontos, mert garanciális problémáink származhatnak abból, ha eladáskor nem a vevőnek megfelelő terméket kínálnak fel. Fiatalokat foglalkoztatunk, de van olyan emberünk is, aki már több mint tíz éve nálunk van. Alkalmazottjaink a folyamatos munkának köszönhetően egyfolytában fejlődnek. Van, akit mi iskoláztattunk ki, és vannak, akik maguktól, önszorgalommal tanulták ki a szakmát ittlétük során. Márciustól júniusig a legnagyobb a forgalmunk, a téli hónapokban pedig a következő évi marketingkampányt szervezzük meg, valamint a honlapunkat frissítjük. Az eladási szezonban nem tudunk új munkaerőt felvenni, nincs ugyanis idő a képzésükkel foglalkozni — fejtette ki a vállalat tulajdonosa.

Jut azért idő a szórakozásra is. A fontosabb ünnepeket még a cégben is megünneplik.

— A születésnapokat, a nőnapot megünnepeljük, a kiállításokat pedig kirándulásként tartjuk számon. Az év végén Télapó-csomag-osztást szervezünk a legkisebbeknek.

A munka mellett mindig volt ideje családja ellátására is.

— Erőteljes és kitartó édesanyának tartom magam, aki sokat követelt a gyermekeitől. Amióta magánvállalkozásba kezdtünk, mindig a háznál volt a vállalkozásunk: az udvarban volt a szervizünk, és a ház alsó része volt az irodánk. Amikor dolgoztunk, az ablakon át kommunikáltunk, így a gyerekeim ellenőrzés alatt álltak. Már a fiam és a lányom is a cégben tevékenykednek, és tudják, hogy mi a dolguk. A családra mindig volt időm, különösen az ünnepek alatt. Nem vagyok az a típusú háziasszony, aki átjár a szomszédba pletykálkodni, de természetesen ápolom a régi barátságokat. Ünnep- és születésnapokon nagy társaság gyűlik össze. Felkértünk egy asszonyt, aki besegített a házimunkába, így az asztalon mindig friss ebéd várta a gyermekeimet. Szerintem semmiben nem szenvedtek hiányt, mindent megszerveztem nekik. Én ugyan sokszor hiányoztam nekik, de az áramszünetes időszakban ezt is tudtam pótolni. Abban az időben sokszor jártunk biciklizni, amikor csak tudtam, szakítottam rájuk időt. Kicsi koruktól kezdve jöttek velünk mindenhova: üzleti útra, nemzetközi kiállításokra, és ők is tudják, mivel jár az üzletvezetés. Ezeken az utakon mindig meséket olvastunk fel nekik az autóban. Szigorúan, önállóságra lettek nevelve, aminek köszönhetően most könnyen feltalálják magukat. Tudják, hogy időben kell tervezni — mesélte nosztalgiázva.

A család legfiatalabb tagjai már gyermekkorukban látták, mit jelent keményen dolgozni, és folyamatosan tanultak a szüleiktől.

— A 24 éves Dániel fiam 6 éves kora óta sportol, hokizik. Már kiskora óta tudja, hogy ő fogja átvenni a cégünk vezetését. A 25 éves Renáta lányom még egyetemista, és olyan munkakört kapott, amelyet a tanulmányai mellett is végezhet. Mindketten felelősségteljesen végzik a munkájukat, és nagyon büszke vagyok rájuk. A sok utazásnak és a barátkozásoknak köszönhetően tökéletesen beszélik a szerb nyelvet, egyikőjük sem gondolkozott külföldi továbbtanuláson vagy azon, hogy elköltözzön. Látják ők is, hogy milyen sokat kell dolgozni azon, hogy fenntartsuk a vállalatot, és tudják, hogy ezért most kétszer annyit kell megtenni, mint tíz évvel ezelőtt. Akkoriban még nehezebb dolgom volt, mert amikor kisebbek voltak, többet kellett velük foglalkoznom. Alig vártam, hogy szünet legyen, és ne kelljen őket annyira katonásan ellenőriznem. Tudták, ha anyu vagy apu valakivel beszél, akkor nem szabad félbeszakítani őket, sohasem zavartak bennünket. A munkafolyamatok minden szintjét ismerik, a fiam a kamionok kipakolásától kezdve az irodai munkáig mindent csinált már. Beléjük nevelődött a munkaszokás, a munkakedv. Az utazásoknak köszönhetően nagyon kommunikatívak lettek, csak miattuk csatlakoztam egy multi level marketing hálózathoz, hogy ezáltal megtanulják a prezentálás és a helyes megjelenés módját. Látták, hogy a sikeres és a becsületes üzletelés lépésről lépésre érhető el. Tudják, mit jelent megbecsülni a munkát és tisztelni az alkalmazottakat, hiszen még maguk is azok a cégnél. Természetesen nekik is vannak üzletfejlesztési ötleteik, melyeket mindig meghallgatok, és igyekszem őket a helyes irányba terelni, anélkül, hogy megakadályozzam őket elképzeléseik megvalósításában. Pszichológiát nem tanultam, de úgy érzem, hogy jól ismerem a gyermekeimet, tudom mire képesek — büszkélkedett Valéria.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..