home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Interaktív időgép
Martinek Imre
2019.08.18.
LXXIV. évf. 33. szám
Interaktív időgép

Harminc évvel ezelőtt, vagyis napra pontosan 1989. augusztus 19-én és 20-án Sopron térségében a magyar-osztrák államhatáron kerül sor a Páneurópai Piknik elnevezésű rendezvényre.

Noha a dolgok eleve teljesen semleges koncepcióval indultak, a rendezvény legnagyobb hozadéka a keletnémetek tömeges határáttörése volt. A határbontás a népek barátságának jelképe, s az átjutottak szabadságának a kezdete.


A szerző felvételei
 

„Az áttelepülni kívánók ügyének kezelésében a Magyar Népköztársaság kormányát mindvégig az általánosan elfogadott nemzetközi és a saját politikájában érvényesülő emberi jogi elvek, humanitárius szempontok vezérelték. A tarthatatlanná vált helyzetben a kormány úgy döntött, hogy ideiglenes jelleggel felfüggesztve az 1969-ben kötött magyar-NDK kormányközi megállapodás vonatkozó pontjainak hatályát, lehetővé teszi a Magyarországon tartózkodó és hazatérni nem kívánó NDK-állampolgárok számára a távozást minden olyan országba, amely őket kész átengedni vagy befogadni. Az intézkedés 1989. szeptember 11-én, hétfőn 0.00 órakor lép életbe.” 

(forrás: Népszava — a magyar szakszervezetek központi lapja*)

 A jubileumi eseményre Budapesten egy, korabeli újságok cím- és vonatkozó lapoldalak lenyomataival* gazdagon „kitapétázott” Trabant is emlékeztetett. A veszteglő keletnémet járművet a Nemzeti Múzeum előtt kaptuk lencsevégre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..