home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Integrált növényvédelmi képzés indult
Tóth Tibor
2022.03.02.
LXXVII. évf. 9. szám
Integrált növényvédelmi képzés indult

A Pro Scientia Naturae Alapítvány és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége közös szervezésében immár harmadik alkalommal indul Vajdaságban integrált növényvédelmi képzés, melyre az idén 30 személy jelentkezett. Az érdeklődők a hallgatói szerződéseket ma írták alá Zentán, a VASZ székházában.

A képzés fele elméleti részből áll, mely online formában valósul meg, a másik fele pedig gyakorlat, melyet a hallgatók a partner intézményeknél töltenek. Az elméleti és a gyakorlati képzés összesen 187 órából tevődik össze.

Az egybegyűlteket Nagy Miklós, a VASZ elnöke köszöntötte, majd dr. Torda Márta, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezetője szólt a képzésre jelentkezett személyekhez.

— Nagyon fontos, hogy a termelők olyan tudással dolgozzanak, amely eddig nem volt a birtokukban, és hozzájussanak azokhoz az információkhoz, amelyek segítik munkájukat. Mi az Agrárminisztériumban 2010-ben kezdtünk el foglalkozni a külhoni magyarsággal az agrárium területén, azóta a Kárpát-medencében egy jól működő kapcsolati hálót építettünk ki, melynek a VASZ is része. Munkánk során igyekeztünk olyan közösségépítő programokat indítani, amelyek a gazdálkodók munkáját és szülőföldön való megmaradását segítik elő. Egyik legfontosabb ilyen programunk a Kárpát-medencei falugazdászprogram, melynek önök is haszonélvezői a Vajdaságban, hiszen 21 falugazdász segíti munkájukat és információval való ellátásukat. Az idén indítunk egy újabb programot, mely a történelmi magyar borvidékekkel és a szőlőtermesztők megsegítésével foglalkozik — mondta dr. Torda Márta.

Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője kiemelte, a VMSZ az elmúlt időszakban mindent megtett annak érdekében, hogy a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolat olyan legyen, amilyen lett az elmúlt években, és hogy a belgrádi mezőgazdasági minisztérium és a budapesti Agrárminisztérium között olyan szakmai kapcsolat, együttműködés jöjjön létre, amely jó az itt élő mezőgazdasági termelők számára is. Emlékeztetett mindenkit, hogy a kistermelői rendelet meghozatala, az idénymunkásokról szóló törvény és az IPARD-program, a kifizető ügynökség beindítása mind budapesti agrárminisztériumi szakmai háttérrel és segítséggel jött létre Vajdaságban.

— Vannak kiállítások, szakmai napok, különböző bemutatkozási lehetőségek, de az is fontos, hogy szakmai képzéseket biztosítsunk a termelőknek. A mezőgazdaság számára az Európai Unióba való belépésnek nincs alternatívája. Ha mi belépünk egyszer az EU-ba, akkor a mezőgazdasági termelők lesznek az egyik legnagyobb nyertesei annak, hogy ez az ország csatlakozott az unióhoz, hiszen egy biztos támogatási rendszer részei lehetnek. Bízunk benne, hogy az Agrárminisztériummal április 3-a után is tudjuk folytatni az együttműködést, elemi érdekünk, hogy ez a támogatási rendszer és a falugazdász-hálózat megmaradjon. Bízom benne, hogy április 3-án Szerbiában és Magyarországon is előre fogunk haladni, nem hátra, és ebben az előrehaladásban minden támogatást megkapunk az itt élő közösségtől és a termelőktől is. Az elkövetkező időszakban is számíthatnak ránk — emelte ki Fremond Árpád.

A képzést a Pro Scientia Naturae Alapítvány állította össze, és hivatalos, államilag elismert tanúsítványt nyújt. Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy az idei képzésre kétszer annyian jelentkeztek, mint az elmúlt években.

— Mi vagyunk az az intézmény, amely a tudásbázist próbálja biztosítani a gazdálkodók számára. A mezőgazdaság gyorsan változó, dinamikusan fejlődő ágazat. Mindenki elvárja önöktől, hogy finom, tetszetős, a minőségügyi rendszernek megfelelő terméket állítsanak elő, viszont egyre kevesebb a használható növényvédő szerek listája, egyre szigorúbbak a különböző agrotechnikai és egyéb feltételek, pontosan meghatározott minden technológiai műveletnek a csínja-bínja. Mit lehet tenni? Beszélgetni, tapasztalatot cserélni egymással, megkérdezni az integrátorokat, a szakembereket, ők hogyan tudják mindezt sikerre vinni. Régen óriási túladagolással biztosították a mezőgazdaságnak a növényvédő szert és a talajerő-utánpótlást, ma már mindezt olyan minimális szintre korlátozzák, amelyet a környezetterhelés és az egészségvédelem megenged. Ezek azok a tapasztalatok, ismeretek, amelyeket mi ebben a programban próbálunk átadni a gazdálkodóknak — mondta Lengyel.

A köszöntők után ünnepélyesen aláírták a szerződéseket.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..