home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Inputrans — a közlekedés fejlesztéséért
Szakáll Laura
2021.09.01.
LXXVI. évf. 35. szám
Inputrans — a közlekedés fejlesztéséért

Magyarország és Szerbia közösen dolgozik a két ország közötti közlekedés minőségének javításán. Ezt a célt szolgálja az Inputrans IPA határon átnyúló projektum, melynek összértéke 1 389 567 euró. A Szabadkára eső támogatás összege 253 011, a város önrésze 44 649 euró. Az uniós forrásokból származó támogatás 1 181 132 eurót tesz ki. Az Inputrans pályázat nyitókonferenciáját Palicson tartották meg.

A projektum részeként a határ mindkét oldalán több beruházás valósul meg. Szabadkán vasúti logisztikai központ is épül, mely elsősorban a helyi nagyvállalatok számára lesz jelentős, hiszen megkönnyíti az áruforgalmat. Ezenkívül két érintőképernyős kijelző beszerzését is magában foglalja a projektum. Ezeket a szabadkai autóbusz-, illetve a vasútállomáson helyezik el. Az IPA-projektumnak köszönhetően Szabadka gazdasági értelemben is versenyképesebbé válik — mondta Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke az összejövetelen.

— Az Inputrans elsősorban egy vasúti logisztikai központ projektumának, illetve megvalósíthatósági tanulmányának kidolgozását célozza meg, ez pedig azt eredményezi, hogy Szabadka gazdasági értelemben versenyképesebbé fog válni, hiszen a kisbajmoki ipari övezetben működő cégek számára ez új lehetőséget nyújt a szállítmányozás terén. Ha figyelembe vesszük azt, hogy Szabadka egyik aranykora a XIX. század végén, a XX. század elején volt, amikor kiépült a vasúti hálózat a mi városunkban, illetve Szabadka összeköttetett a régió akkori legfontosabb városaival, akkor most is valami hasonlóra számíthatunk, azzal, hogy ez elsősorban a cégekre, a gazdasági társaságokra vonatkozik, illetve nekik fog könnyebbséget hozni, ugyanakkor két interaktív, úgynevezett pilottábla is ki lesz helyezve a vasútállomáson és az autóbusz-állomáson, ami az utasforgalom szempontjából fontos. Ez egy olyan projektum, amely az áruszállítmányozás és az utasforgalom szempontjából is jelentős.

Kern Imre, Szabadka alpolgármestere hangsúlyozta, hatalmas építkezések folynak Szabadka környékén.

— Vasúti projektumok valósulnak meg, egyrészt a gyorsvasút Újvidék és Szabadka között, másrészt Szeged felé is épül a vasút. Az Újvidék—Szabadka vasútvonal építése pedig napok kérdése, és elkezdődik. Az egyik eleme a logisztikai parknak, hogy megfelelő infrastruktúra legyen elérhető, a másik eleme pedig az, hogy megfelelő számú érdeklődő legyen a szállítmányozás iránt. Ez adva van, hiszen több tíz nagyvállalat dolgozik Szabadkán, nagy árumennyiséget mozgatnak meg, és ennek a legjobb módszere, hogy ez szervezetten, gyorsan és hatékonyan valósuljon meg, egy logisztikai park. Azt hiszem, hogy adottak a lehetőségek és a szükségletek, a logisztikai központ lehetővé teszi, hogy még jobb körülményeket nyújtsunk a leendő beruházóknak. Ez egy nagyon fontos projektum, kiegészíti a többit, mely megvalósul Szabadkán és környékén.

Lálity Urbán Emese államtitkár, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium: — Nagyon fontos, hogy optimálisan történjen a szállítás. Ami a teherfuvarozást illeti, egységes konténerek alapján valósul meg, és ez teszi lehetővé, hogy a szállítás akár vízen, vasúton, illetve tehergépkocsik által is megtörténhessen.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere: — Jó viszonyt ápolunk Szabadkával, ez a kapcsolat már nagyon hosszú időre nyúlik vissza, az elmúlt években partnervárosi megállapodást is kötöttünk. Nagyon örülök, hogy ezt a kapcsolatot nemcsak protokolláris látogatásokkal, hanem valódi munkával és értékekkel tudjuk megtölteni. Ez a projektum azt mutatja, hogy tudunk együtt gondolkozni, vannak olyan közös céljaink, amelyek megvalósításáért együtt küzdünk. A mostani projektumot a vasútfejlesztés hívta életre, azon gondolkoztunk, hogy ki kell használni az ebben rejlő lehetőségeket. Szeretnénk jó gazdasági kapcsolatot fenntartani a vasútvonal által. Ennek a megvalósítására fogtunk össze a szerbiai partnerekkel, és Kiskunhalason mi is gazdasági fejlesztésben reménykedünk, egy logisztikai terminált szeretnénk létrehozni, valamint a két ország közötti átjárhatóságnak a javításán dolgoznánk.

A projektum vezető kedvezményezettje Kiskunhalas Város Önkormányzata, partnere Szabadka Város, a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra Rt., a budapesti KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., valamint az újvidéki Alma Mons Kft.

A szerző és a Dinovizija felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..